Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | Platform biedt oplossing voor octrooi op gewassen | EP&C

Platform_biedt_oplossing_voor_octrooi_op_gewassen.jpg

Met oprichting van het International Licencing Platform (ILP) is er een initiatief dat iedere groente- en zaadteler toegang tot de eigenschappen van groentegewassen wil geven. Intellectuele eigendomsrechten voor planten zijn kwekersrechten (PVR) en patenten. Kwekersrechten worden toegekend aan de kweker van een nieuw ras van een plant en biedt de kweker voor een aantal jaren de exclusieve controle over het teeltmateriaal en geoogst materiaal van een nieuw ras.

Kwekersvrijstelling

Een essentieel element van kwekersrechten is de zogenoemde kwekersvrijstelling, die het gebruik van het beschermde ras voor de ontwikkeling van nieuwe rassen toestaat. Patenten zijn bedoeld voor uitvindingen van technische aard en geven de patenthouder het exclusieve recht om de gepatenteerde technologie te maken, gebruiken en te verkopen. Om overlap met kwekersrechten te voorkomen, werden de klassieke kweekmethoden tot nu toe vrijgesteld van patenteren. De meeste patentwetgeving voorziet niet in een vrijstelling voor zaadkwekers.

Diversiteit

Onlangs heeft de hoogste instantie van het Europees Octrooibureau met de 'Broccoli'- en ‘Tomaat’-beslissingen bepaald dat patenten op planten toch mogelijk zijn, ongeacht hoe deze werden verkregen. Dit zou echter de toegang tot biologisch materiaal voor genetische eigenschappen en genetische diversiteit ernstig beperken. Met de recente oprichting van het International Licencing Platform (ILP), hebben zaad- en groentetelers toch toegang tot de eigenschappen van gewassen.

Octrooigemachtigde Robbert-Jan de Lang beschrijft wat u als biotech-professional over ILP moet weten in het artikel International Licensing platform: Fertile path for plant breeders.

International_Licensing_platform_Fertile_path_for_plant_breeders.jpg

Onderwerpen: LIFE SCIENCES, OCTROOI, COLUMN