Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | Onder­nemen begint bij de rechten van uw concurrent | EP&C

Ondernemen begint bij de rechten van uw concurrentAfgelopen jaar is het aantal aangevraagde Europese octrooien in Nederland gegroeid. In 2018 werden er 4,6 procent meer octrooien aangevraagd dan het jaar ervoor.

Deze octrooien creëren ondernemingsruimte. Door Intellectuele Eigendom af te bakenen wordt voorkomen dat een ander met een product aan de haal gaat. Maar zoals u dat kunt doen, kunnen uw concurrenten dat ook. Met een stijgend aantal octrooiaanvragen neemt het risico dat u inbreuk maakt toe.

Copycat

Wanneer u, onbedoeld of niet, een copycat bent van uw concurrent, kan die concurrent u hierop aanspreken. Het gevolg kan zijn dat u het product simpelweg niet meer mag maken of dat u in de buidel moet tasten voor een licentie. De conclusie is dan ook: inbreuk maken kost veel geld. Maar hoe voorkomt u dit?

Freedom to operate

Zorg ervoor dat u weet wat voor soortgelijke technieken en producten al zijn gepatenteerd. Met een freedom to operate onderzoek krijgt u een beeld van de bestaande rechten. Voor beginnende ondernemingen kan dit best een investering zijn. Die kunt u, door de schaal van het onderzoek te beperken, wel in de hand houden. Een octrooigemachtigde kan u helpen om dit op een zorgvuldige en voor u haalbare manier te organiseren.

Wegwijs in Octrooiland

Het (h)erkennen van rechten van derden is voor beginnende ondernemers van groot belang. Inbreuk is een reëel risico in veel sectoren. Een goed inzicht hierin is de eerste stap en vormt de basis van een ondernemersstrategie.

Hoe u om moet gaan met Intellectuele Eigendomsrechten van u zelf en van een ander behandel ik tijdens de workshop Wegwijs in Intellectueel Eigenom. Wilt u veilig en verantwoord ondernemen in een van de grootste octrooilanden ter wereld, meld u dan kosteloos aan.

New Call-to-action

Onderwerpen: OCTROOI, ALGEMEEN, Workshop, INTELLECTUEEL EIGENDOM