Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Octrooi­eren in de high tech industrie: heeft dat wel zin? | EP&C

Octrooieren in de high tech industrie: heeft dat wel zin? Octrooieren is een langdurig proces. U bent zomaar een paar jaar verder vanaf uw eerste idee tot een verleend octrooi. In de high tech industrie gaan ontwikkelingen razendsnel. Heeft het in die branche dan wel zin om te octrooieren? Dat heeft het zeker. Sterker nog, het is juist heel verstandig. In dit blog leg ik u uit waarom.

High tech experts

EP&C heeft een speciaal team met experts voor innovaties in de high tech. Het is een feest om deel uit te maken van dit team, want alle innovaties op high tech gebied liggen als eerste op onze bureaus. Telecom, lasers, blokchain, apparatuur voor de medische wereld, software, uitvindingen op grensvlakken van meerdere disciplines. We zien het allemaal en het klopt dat de ontwikkelingen op dit gebied snel gaan.

Dit betekent echter niet dat octrooieren geen zin heeft. Veel van deze technologie bouwt namelijk voort op al bestaande octrooien. Het octrooi dat u indient bij een nieuwe innovatie kan dus zomaar heel lang relevant zijn. Het is een misconceptie dat in de high tech alles nieuw en uniek is. Dat is zeker niet zo. De meeste techniek heeft een rijke én geoctrooieerde historie.

5G

Ik leg het uit aan de hand van een voorbeeld in de telecom. 2G lijkt alweer uit een ver verleden te komen. Inmiddels is 5G vrijwel overal de norm. Toch is veel technologie van 5G gebaseerd op die van 2G of 3G. De uitvindingen die gedaan werden met het oog op 2G hebben octrooien opgeleverd die nog steeds relevant zijn. 5G is namelijk niet radicaal anders, maar borduurt voort op al bestaande technologie. Dit zie ik bij high tech over de hele linie. Uitvindingen staan meestal niet op zichzelf, maar komen voort uit iets wat er al was.

Het gebeurt bijvoorbeeld ook bij nieuwe snufjes op telefoons. Als Apple een nieuwe functionaliteit voor de IPhone bedenkt, kan het zomaar vier of vijf jaar duren voordat het op de markt komt. Dat maakt – zelfs in een snel veranderende branche als high tech – niet uit. De gepatenteerde technologie zit namelijk al in de telefoons. En deze technologie blijft relevant want ze blijft vaak in nieuwere modellen van telefoons aanwezig.

Breed patent

Het liefste wilt u een breed patent op uw uitvinding. Op die manier houdt u concurrenten het beste buiten de deur. Binnen een gebied dat zich snel ontwikkelt is dat best uit een uitdaging, omdat er zoveel gebeurt. Er zijn veel spelers en veel patenten. Juist daarom is het belangrijk om snel uw octrooi te vestigen. Dan is het nog mogelijk om zo breed mogelijk te octrooieren.

Zeker als uw innovatie nieuw is, is vroeg octrooieren zinvol. U kunt dan nog het hele veld afzetten. Ligt uw innovatie nu nog aan de rand van de markt, over een paar jaar kan het zomaar in het midden liggen. Hiernaast geldt: wat nu smal lijkt, omdat het nog niet uitgebreid gebruikt wordt, kan later breed worden als de markt toegroeit naar de uitvinding die u gedaan heeft. Op tijd octrooieren zorgt er dus voor dat u voorop blijft lopen. De snelle ontwikkelingen in de high tech bijten dus niet per se met het aanvragen van een octrooi. Ga hierover zeker in gesprek met een octrooigemachtigde die veel van de high tech industrie weet.

Waar moet u op letten?

Het belangrijkste in het verkrijgen van een patent voor nieuwe technologie is zorgen dat u prioriteitsrecht heeft voor uw uitvinding. Het prioriteitsrecht verkrijgt u door als eerste een octrooiaanvraag in te dienen die een specifieke uitvinding vastlegt. Daarmee voorkomt u dat anderen uw uitvinding namaken. Dit kan al vrij makkelijk via de NL PCT-route.

Deze route zorgt ervoor dat u prioriteitsrecht heeft terwijl u daarna nog de tijd heeft om de markt te verkennen en te kiezen waar u uw innovatie wilt beschermen. Kortom: de octrooiaanvraag is net zo belangrijk als het octrooi zelf. Als u eenmaal prioriteitsrecht heeft, kunt u naar buiten treden met uw uitvinding. De indiening alleen al is vaak voor investeerders interessant en het werkt afschrikkend voor concurrenten.

Goed advies

Elk bedrijf dat aan technologieontwikkeling doet, en in het bijzonder in de high tech sector, zou wat mij betreft octrooiering moeten overwegen. Maar ga wel altijd in gesprek met een octrooigemachtigde die u eerlijk zegt waar het op staat. Een krap patent kan de investering waard zijn, maar dat hoeft niet. Soms is geheimhouding beter. Een goede octrooigemachtigde zit niet in de verkoop van octrooien, maar in advies daarover.

Twijfelt u over patenteren of niet? Wilt u meer weten over octrooieren? Neem dan gerust contact met me op. Op werkdagen kunt u tussen 14:00 en 17:00 uur ook met mij of een van mijn collega’s chatten. De chat opent zich vanzelf als u naar www.epc.nl gaat. Wij zitten klaar om uw vragen te beantwoorden.

Overweegt u uw idee te beschermen met een octrooi? Download dan gratis het E-Book ‘6 keer de meerwaarde van een octrooi’. U leest hierin onder meer wanneer het aanvragen van een patent een goed idee is.

New Call-to-action

 

Onderwerpen: OCTROOI, PATENT, INNOVATIE, INTELLECTUEEL EIGENDOM, HIGH-TECH