PEDAL PLATE

Met gewone schoenen op de trappers

Pedal Plate

Een plastic plaatje waarmee je ook met gewone schoenen de trappers van je racefiets kunt gebruiken. Met dit handige product klopte uitvinder Marc van der Heide in 2016 aan bij EP&C. Inmiddels is zijn Pedal Plate geoctrooieerd in binnen- en buitenland.

Dat begon met een octrooionderzoek. Daaruit bleek dat de Pedal Plate weliswaar nieuw en inventief genoeg was voor een octrooi, maar ook dat er al vergelijkbare producten bestonden. De onderscheidende details zijn daarom zo zorgvuldig mogelijk geformuleerd in een Nederlandse patentaanvraag en vervolgens een PCT-aanvraag. Tijdens de verleningsprocedure van die aanvraag doken er op populaire webshops (helaas) copycats op.

Gedeelde kennis

Voor een later octrooi hebben we daarom de PCT-route juist vermeden en gekozen voor een directe patentaanvraag in Europa. Na overleg met de cliënt werd dat een weg om de copycats heen. Van der Heide: ‘Voor ik bij EP&C kwam, heb ik een aantal eenpitters gesproken, maar zij dachten in problemen. Ook misten zij de kracht van het uitwisselen van kennis met collega-octrooigemachtigden. In het gesprek met Walter Hart en Matthijs van der Linden kwamen de mogelijkheden aan bod. Dat sprak mij aan. ’

De copycats kunnen inmiddels met succes verjaagd worden, het product is goed beschermd en er zijn al meerdere fietsfanaten (ook bij EP&C) die de Pedal Plate gebruiken.