Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | EP&C legt uit: de meest gestelde vragen | Octrooibureau EP&C

2EP&C legt uit: de meestgestelde vragenEP&C heeft 10 eigenschappen die ons uniek maken. Het zijn de redenen waarom onze opdrachtgevers graag met ons samenwerken. Aan de hand van een serie blogs leggen we meer uit over deze eigenschappen. Aan de beurt is #4: we leggen uit.

Het octrooirecht is ingewikkelde materie. Toch willen we graag dat onze klanten in de basis begrijpen wat we voor hen doen. Uitleggen is dus een groot onderdeel van ons vak. Iedereen kan per mail of via de chat vragen stellen, die we binnen een werkdag beantwoorden. We zetten de meestgestelde vragen én natuurlijk de antwoorden voor u op een rijtje.

1. Wanneer kan ik octrooi aanvragen?

Wat heeft het voor zin om mijn uitvinding te beschermen met een octrooi? Het is mogelijk om octrooi aan te vragen op een technische uitvinding, die nieuw is en niet voor de hand ligt. Veel uitvinders die ik spreek, blijken de lat hier voor zichzelf erg hoog te leggen. Dat is niet altijd terecht. Denk bijvoorbeeld aan de bekende inkeping in het beschuit: een prachtige uitvinding!

Met een octrooi kunt u voorkomen dat anderen uw uitvinding bedrijfsmatig toepassen. Onterecht denken veel uitvinders dat het complex en duur is om concurrentie hiertoe te verhinderen. Dure rechtszaken, langdurige processen, veel administratie. Maar wist u dat maar een heel klein percentage van de geschillen over inbreuk in de rechtbank eindigt?

Een octrooi werkt preventief en schrikt al af. Het werpt als het ware een drempel tot namaken op. Het is een beloning voor ontwikkelingswerk en voorkomt dat anderen er, door een eenvoudige kopie, met uw werk vandoor kunnen gaan. Dit versterkt uw positie in de markt en het biedt zekerheid bij verdere investeringen. Voor bijvoorbeeld startups is octrooibescherming een belangrijke voorwaarde voor investeerders om in te stappen.

Ook in andere situaties kan een octrooi een strategisch voordeel bieden. Patenteren is dus de afweging waard, zeker als u weet dat inbreuk vaak met een simpele correspondentie richting uw concurrent al opgelost kan worden. Bedenk daarbij telkens hoe een patent bij kan dragen aan uw positie. Hier helpen wij u graag bij.

2. Ik heb onlangs iets gezien dat niet is gepatenteerd, kan ik daar octrooi op aanvragen?

Mensen die deze vraag stellen moeten we helaas teleurstellen. Een patent is alleen te verkrijgen op uitvindingen die nieuw zijn. Als er ergens in de wereld al over de innovatie is gepubliceerd, dan is deze niet meer nieuw.

U kunt het dan dus niet beschermen, maar als de innovatie niet in Nederland gepatenteerd is, kunt u het product wel in Nederland op de markt brengen en verhandelen.

Gaat het om uw eigen vinding, dan zijn er soms nog mogelijkheden voor octrooi- of modelbescherming. Wat ook kan, is een innovatieve doorontwikkeling op het bestaande product bedenken en die beschermen.

In dit blog leest u hoe u een uitvinding herkent of informeer bij een octrooigemachtigde wat uw kansen zijn.

3. Heeft een octrooi wel zin als ik het niet wereldwijd aanvraag en ze in China mijn innovatie gewoon namaken?

Het is meestal niet aan te raden om wereldwijd octrooi aan te vragen. Gelukkig is dit ook niet nodig. Toch is de keuze van de landen een belangrijke, die afhangt van veel verschillende factoren. Veelal hoeft u deze keuze niet direct te maken: in het octrooisysteem kunt u klein beginnen, en op een later moment uitbreiden naar andere landen. Over de landenkeuze leest u meer in dit blog.

Het is overigens een misvatting dat China zich niets aantrekt van patenten. Ook in China wordt tegenwoordig veel geïnnoveerd én gepatenteerd. Inmiddels komt 7% van de octrooiaanvragen in Europa uit China. Een ander gevolg daarvan is dat ook in China een steeds sterker wordend octrooisysteem geldt.

Daarnaast is het de vraag of het heel erg is wanneer uw uitvinding wordt nagemaakt in andere landen. Een octrooi beschermt namelijk niet alleen tegen productie, maar ook tegen verkoop. Het is daarom al een effectieve strategie is om te beschermen in de belangrijkste markten van uzelf en in die van de concurrent.

4. Octrooieren is toch heel duur?

Is dat wel de moeite waard? Hoe duur octrooieren is, hangt van de situatie af. Voor grote bedrijven loont het vaak om heel uitgebreid te beschermen; met verschillende octrooiaanvragen en een combinatie van modelbescherming en octrooibescherming in veel landen. Maar er zijn veel verschillende strategieën mogelijk. Ook met een kleiner budget kan bescherming de moeite waard zijn.

Als het uiterlijk van uw uitvinding belangrijk is, dan is modelrecht bijvoorbeeld een interessante optie. Voor een technische innovatie is de NL PCT-route aantrekkelijk. Via deze route legt u uw innovatie snel vast, tegen geringe kosten. Ook geeft deze weg u tijd om te beslissen in welke landen u het octrooi gaat indienen en om marktonderzoek te doen. Ondertussen heeft u wel bescherming van uw innovatie.

Een octrooigemachtigde kan u adviseren over het type bescherming en de route die u kiest. Download hier de brochure over de NL PCT-route.

5. Kan ik bij EP&C mijzelf als model inschrijven?

We sluiten af met deze luchtige en zo nu en dan voorkomende vraag. Met enige regelmaat krijgen we foto’s van aspirant-modellen toegestuurd. Tijd voor wat uitleg over modelrecht en modelbescherming.

Modelrecht is een vorm van intellectueel eigendomsrecht. Met het modelrecht kunt u een nieuw ontworpen, uiterlijke vormgeving of het design van een gebruiksvoorwerp beschermen. Het model is in dit geval dus niet iemand met de ambitie om op de catwalk te lopen, maar het is de te beschermen uiterlijke vormgeving van een product. Een bedrijf als Apple maakt hier bijvoorbeeld veel gebruik van.

Meer weten? Check hier of uw ontwerp in aanmerking komt voor modelbescherming.

Heeft u vragen die niet in dit lijstje staan? Neem dan gerust contact met mij op. Op werkdagen kunt u tussen 14:00 en 17:00 uur ook met mij of een van mijn collega’s chatten. De chat opent zich vanzelf als u naar www.epc.nl gaat.

Wij zitten klaar om uw vragen te beantwoorden. Overweegt u uw idee te beschermen met een octrooi? Download dan gratis het E-Book ‘6 keer de meerwaarde van een octrooi’. U leest hierin onder meer wanneer het aanvragen van een patent een goed idee is.

 

White paper meerwaarde octrooi

Onderwerpen: OCTROOI, UITVINDING, MODELRECHT, PATENT, NIEUWHEID, STRATEGIE