Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

David versus Goliath: wie slim is staat sterker

David versus Goliath: wie slim is staat sterkerOnlangs werd bekend dat een Amerikaanse cardioloog van de Universiteit van New York Apple aanklaagt wegens octrooi-inbreuk. Hij stelt dat de Apple Watch een door hem gepatenteerde techniek gebruikt die onregelmatigheden in de hartslag registreert. De zaak is een klassiek geval van David tegen Goliath. De academicus tegen de tech-gigant. De krachtsverhoudingen liggen scheef. Toch ben je als David vaak helemaal niet kansloos. Los van de inhoudelijke kant van de zaak, hangt het er vooral van af wie Goliath is. Die kan namelijk twee vormen aannemen.

Goliath is een gevestigde partij

Goliath kan een bedrijf als Apple of Samsung zijn. Een grote, gevestigde partij met een flinke octrooiportefeuille. Zij zijn vooral waakzaam op inbreuk op die portefeuille door hun directe concurrenten en treden daar soms agressief tegen op. Hun eigen octrooiportefeuille beschermt echter niet tegen een David (de cardioloog). Die heeft zelf geen product op de markt gebracht en maakt daarom geen inbreuk. De grote gevestigde partij kan dus niet terugslaan. David is klein, maar onkwetsbaar.

Bovendien loopt deze Goliath in theorie grote risico’s. Een octrooi is een vlijmscherp zwaard waarmee je een heel bedrijf kunt stilleggen. Rechters durven dat in de praktijk vaak niet aan, maar toch creëert dat risico vaak spanningen in de boardroom. Geen enkele manager van een groot bedrijf wil ervoor verantwoordelijk zijn dat de organisatie onder zijn of haar leiding stilvalt. Ze hebben daarom een natuurlijke neiging om te schikken. Net als David, want die wint niets bij het stilleggen van Goliath.

Een zaak als die van de cardioloog is vaak een ingecalculeerd bedrijfsrisico. Zo nu en dan krijgt een groot bedrijf hier mee te maken, dus zijn daar voorzieningen voor en loopt dit vaak uit op een schikking. In de VS kost een rechtszaak doorgaans rond de € 5 miljoen. Om David uit de kosten te halen, moet die schikking dus beduidend groter zijn.

Fast moving consumer goods – de veelkoppige draak

Lastiger kan de Goliath zijn in het geval van Fast moving consumer goods. Dit zijn producten van maximaal een paar honderd euro, die je zonder al te veel investeringen kunt produceren. Je maakt een paar mallen in China en verkoopt de eenvoudige consumentengoederen in grote partijen.

Een goed idee wordt al snel door tientallen verschillende producenten nagemaakt. Vanwege de lage productiekosten gokken de makers op een hoge winst in korte tijd. Worden ze na een jaar of twee stilgelegd, dan hebben ze toch al leuk verdiend. Catch me if you can!

In deze markt is Goliath vaak een veelkoppige draak. Zodra je een kop afhakt, verschijnt er direct een nieuwe.

De verkoopkanalen

Zijn dit soort veelkoppige draken moeilijk te doden? Ja en nee. De producenten ontstaan net zo makkelijk als ze gestopt worden, dus dat is lastig. De verkoopkanalen zijn echter vaak gevestigde partijen: online shops als Alibaba, Amazon, Ebay en Bol.com, of grote retailers als Hema, Decathlon, Hornbach en C&A.

Je zou kunnen denken dat zulke bedrijven niet onder de indruk zijn van een David met een blafbrief. Toch leert de ervaring dat ook zij geen zin hebben in gezeur over octrooi-inbreuk. Bij twijfel halen ze een product meestal direct van de website of uit de schappen.

Dit gebeurt zo vaak dat er inmiddels zelfs een heel nieuwe tak van dienstverlening is ontstaan. Er zijn bedrijven die zich puur richten op het beïnvloeden van de Amazons van deze wereld. Zij slagen er vaak in om inbreukmakende producten redelijk snel en effectief uit online winkels te krijgen. Helemaal? Nee, maar dat hoeft doorgaans ook niet.

Laat u niet afschrikken

Zo bestrijdt onze klant Pedal Plate al geruime tijd meerdere partijen die hun ingenieuze trappers namaken. En succesvol. Natuurlijk kost dat geld, maar zodra de omzet het enigszins toelaat: doe het! Dus: laat u niet ontmoedigen door de reusachtige aanblik van een groot bedrijf en laat u niet afschrikken door een hele horde aan copycats. Een octrooi is een recht en vaak loont het om voor dat recht op te komen.

Meer weten over inbreuk? Ga dan naar deze pagina. 

Onderwerpen: OCTROOI, INBREUK, PATENT, INTELLECTUEEL EIGENDOM, COPYCATS