Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

EP&C en Huisman Geo: de aarde gebruiken om duurzaam energie op te wekken

Onze aarde is een enorme bron van energie. De warmte van de aarde is namelijk zeer bruikbaar om op een duurzame manier energie op te wekken. Maar dat vergt wel het overkomen van wat technische hobbels. Dat is precies wat onze opdrachtgever Huisman Geo deed. Ze bedachten slimme methoden om aardwarmte op een efficiënte manier naar boven te krijgen. We zijn bij EP&C trots op de samenwerking met Huisman Geo. Samen dragen we bij aan een betere wereld. 

Water opwarmen door de aarde

Huisman is wereldmarktleider in het ontwerpen en bouwen van onder andere enorme kranen en installatieapparatuur voor de installatie van windparken op zee en pijpleg- en boorsystemen voor de winning van olie en gas. De kennis van boren gebruikt de divisie Huisman Geo nu ook voor het boren naar aardwarmte.

marc-vierkant-foto

Intellectual Property Engineer Marc Brinkman van Huisman legt uit hoe het werkt. “Diep in de ondergrond bevindt zich warm water in poreuze zand- en gesteentelagen. Aardwarmte wordt gewonnen uit heet water in deze lagen. In Nederland wordt aardwarmte doorgaans gewonnen op een diepte van zo’n 2 á 3 km, waarbij het water een temperatuur heeft tussen de 70℃ en 90℃. Om de warmte naar boven te krijgen wordt heet water van grote diepte opgepompt. Vervolgens wordt warmte aan het water onttrokken. Daarna wordt het weer naar beneden gepompt. Hiervoor heb je tenminste twee pijpen nodig die zich uitstrekken vanaf het oppervlak tot aan de aardlaag met warm water. De warmte  is dan bruikbaar voor het verhitten van processen of om een generator aan te drijven die elektriciteit opwekt. In IJsland gebeurt dit al, maar daar zit de warmte dichter onder de oppervlakte. In Nederland moeten we dieper boren.” En daar zitten gelijk de twee slimme uitvindingen van Huisman Geo waarop ze octrooi aanvroegen.

HUISMAN GEO

Egale pijp zonder weerstand

De eerste vinding is een methode om de buis volledig egaal te krijgen. Huisman Geo gebruikt glasvezelversterkte kunststof buizen. Marc: “We willen efficiënt en duurzaam werken. Staal gaat niet lang genoeg mee door het corrosieve water en de warmte. Het nadeel van bestaande kunststof buizen is dat deze niet egaal zijn. Dit geeft een hoge stromingsweerstand en daardoor pompverliezen. Bovendien kan het leiden tot dichtslibben van de pijp. Onze engineers bedachten daarom een slimme productiemethode om met glasvezelmatten en hars een pijp te creëren die zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde perfect egaal is.” 

Unieke methoden

Op een kilometer diepte verwarmen betekent dat een korte pijp niet volstaat. De pijpen moeten dus aan elkaar bevestigd worden. Ook hier bedacht Huisman Geo iets op. Een zeer slanke koppeling met schroefdraad van glasvezelversterkt kunststof. De slankheid zorgt voor maximalisering van de interne diameter van de pijp in het boorgat. Marc vertelt: “We kunnen volledig gladde pijpen maken met een perfect uitgeharde hars, zonder luchtbellen én we kunnen die pijp voorzien van een zeer slanke schroefdraadkoppeling. Dat is uniek.” 

Octrooi maakt het de investering waard

De octrooien die Huisman Geo samen met EP&C aanvroeg zijn een waardevolle investering. Marc legt uit waarom. “We hebben een ander en beter product dan concurrenten. Daar hebben we veel in geïnvesteerd. Door het als enige te mogen maken verdien je zo’n investering terug.” 

De samenwerking met EP&C speelde hierbij een belangrijke rol. “We hebben bij Huisman een lange historie met EP&C. Ook nu hebben we ze in een vroeg stadium betrokken. Zo voorkom je dat er ideeën al bekend worden voordat er een octrooi is. Bovendien kan EP&C ook meedenken in het verbeteren en finetunen van de ideeën.”

VRAGEN? WIJ STAAN VOOR U KLAAR

HENDRIK JAN BROOKHUIS

Nederlands & Europees Octrooigemachtigde,
Partner

ISABELLE WOLTERINK

Nederlands & Europees Octrooigemachtigde,
Partner

MENNO HOLLANDER

Nederlands & Europees Octrooigemachtigde