Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

EP&C en Time Travelling Milkman: Duurzaam werken aan romige zuivel 

EP&C werkt graag samen met bedrijven die bijdragen aan een betere wereld. En daar is Time Travelling Milkman (TTM) een goed voorbeeld van. Het bedrijf ontstond vanuit onderzoek aan de Wageningen Universiteit naar oliedruppeltjes. Het resultaat: een plantaardige vervanger voor room in zuivel.

The Time Travelling Milkman

Zachte zuivel met minder impact op het milieu

De olie uit een melkvetdruppeltje maakt zachte zuivel romig. Denk bijvoorbeeld aan roomijs. Helaas heeft deze romige structuur een hoge prijs. Het verkrijgen van de olie is een intensief proces met grote impact op het milieu. TTM bedacht hier een oplossing voor en EP&C begeleidde hen bij het beschermen van het intellectueel eigendom.  

Saskia Tersteeg, medeoprichter van TTM legt uit: “Wij gebruiken voor onze roomvervanger Europese zonnebloempitten en water. Meer is er niet nodig. Het proces om de olie te maken is heel mild, met lage druk en temperaturen. Er komen geen oplosmiddelen bij kijken en het proces is kort. Ook is er minder land nodig om zonnebloempitten te laten groeien. De CO2-uitstoot van dit proces is ongeveer zes keer lager dan bij olie uit melkdruppeltjes.”

Van zacht naar hard

De olie van TTM wordt nu vooral gebruikt voor zachte zuivelalternatieven. Als het aan Saskia en haar collega’s ligt wordt het in de toekomst in nog meer producten toegepast. “We willen bekijken of het ook geschikt is voor hardere zuivel, zoals kaas en boter. Of misschien wel voor poederingrediënten die gebruikt worden voor vleesvervangers. Er zit heel veel potentie in ons product, maar de ingrediëntenindustrie is nog niet gewend aan natuurlijke oliedruppeltjes. Toch zien we gelukkig wel een omslag naar een whole foods mentaliteit, waarbij er meer oog is voor natuurlijke ingrediënten. Dat juichen we alleen maar toe. Onze ambitie is om ons product toegankelijk voor consumenten te maken.”

Octrooi maakte het mogelijk

Het succes van TTM is volgens Saskia mede te danken aan het octrooi. “Onze octrooigemachtigde Mark Jolink heeft veel technische kennis en dat helpt ons.  Hij zorgt voor een goede link tussen de techniek en de manier waarop je dit verwoordt in het octrooi. Dat is een hele taal op zich, die wij niet volledig begrijpen.”

Nog voordat de startup het overnam, vroeg de Wageningen Universiteit al een patent aan. Dit zorgde voor de eerste financiering. Inmiddels is TTM eigenaar van dit octrooi en ontwikkelen ze het product verder. EP&C hielp hen bij een goede bescherming van het proces én het product door een octrooiaanvraag. Deze bescherming maakt de startup interessant voor investeerders en vergroot de waarde van het bedrijf. Octrooigemachtigde Mark Jolink vertelt: “Het is mooi om met een innovatief bedrijf te werken en hen zo verder te helpen. TTM heeft een ambitieus team en zij ontwikkelden mooie proposities om plantbased producten romiger te maken op een duurzame manier. We schreven met veel plezier hun octrooiaanvragen en blijven hen in de toekomst bijstaan bij de bescherming van dit mooie product.”

EP&C draagt bij aan de toekomst

Bij EP&C gaat het om meer dan alleen octrooien. We willen met onze expertise bijdragen aan een gezonde toekomst en een betere wereld. Daarom zetten we ons in voor duurzame initiatieven. De oliedruppels van Time Travelling Milkman horen daar bij, net zoals de vleesvervanger van Rival Foods en de ombouwkit voor fietsen van social firm Tworby. Hoe beter we nu zorgen voor mens en milieu, hoe langer we kunnen blijven doen waar we van houden: samenwerken met vooruitstrevende ondernemers.

VRAGEN? WIJ STAAN VOOR U KLAAR

Mark Jolink, PH.D.

Associate Partner,
Nederlands & Europees Octrooigemachtigde