Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

EP&C en Rival Foods: samen werken aan een duurzame wereld

Rival Foods was in 2019 de grote winnaar van de innovatiewedstrijd Masters of the Future van EP&C. Welverdiend, want door de innovatieve techniek die Rival Foods ontwikkelde is het mogelijk om plantaardige vleesvervangers te produceren die verder gaan dan de bekende worstjes, gehakt of hamburgers. Dit zijn allemaal vervangers van bewerkt vlees. Filetstukken, ook wel hele spierproducten genoemd, zijn nog niet op de markt. Hierbij heeft het product ook echt de textuur en het mondgevoel van een kipfilet of biefstuk.

Door de innovatie van startup Rival Foods komt daar in de toekomst verandering in. EP&C draagt hier met veel plezier en trots aan bij door de octrooiering van de techniek. We helpen dit jonge bedrijf om hun techniek te beschermen en dragen zo samen bij aan een duurzame wereld.

Medeoprichter Birgit Dekkers van Rival Foods vertelt over de behoefte van de markt in hun product: “Veel mensen zeggen minder vlees te willen eten, maar het gebeurt niet. Sterker nog, de vleesconsumptie neemt toe. Dit komt ook door diversiteit in het alternatief. Onze missie is om de techniek te verspreiden die zorgt voor een goede vervanging van het vlees dat mensen lekker vinden en dat ze op dezelfde manier kunnen bereiden. Dus niet een steak die het mondgevoel van een hamburger heeft, maar die de textuur heeft van een steak.”

RIVAL FOODS

INNOVATIEVE PATENTEN VOOR INNOVATIEVE TECHNIEKEN

Voor een startup is het goed vastleggen van intellectueel eigendom niet vanzelfsprekend, maar wel heel belangrijk. Nieuwkomers missen vaak de ervaring en financiële slagkracht van hun grotere concurrenten. En investeerders zijn eerder bereid tot samenwerking als de innovatie gepatenteerd is.

De helft van prijzengeld van €10.000,- dat Rival Foods won, mocht besteed worden aan de dienstverlening van EP&C. En omdat EP&C zich sterk verbonden voelt met de missie van Rival Foods helpen wij hen graag met de bescherming van de volledige Intellectuele Eigendomsrechten. Dit is belangrijk omdat het vastleggen van de Intellectuele Eigendomsrechten en een goed inzicht in de rechten van anderen juist in deze fase cruciaal zijn voor het succes in de toekomst.

We proberen de aanvragen van octrooien en andere vormen van bescherming net zo innovatief te maken als de technieken zelf. Om ons niet stuk te bijten op de beperkingen van het moment, maar te bedenken wat de oplossing is die voor iedereen werkt.

SOLIDE AANPAK BESCHERMING INTELLECTUEEL EIGENDOM

Een slimme bescherming van Intellectuele Eigendom begint lang voordat de eerste aanvraag is ingediend. Hoe richt je de organisatie zo in dat innovatieve oplossingen gesignaleerd worden en terechtkomen bij degenen die gaan over bescherming? Hoe beoordeel je ideeën en kom je tot een verantwoorde keuze over welke rechten je precies vastlegt? Hoe richt je je bescherming handig in, voor die slimme uitvinding op zich én kijkend naar het totaalplaatje?

Hier werken we aan, samen met Rival Foods. En uiteraard verliezen we ook de rechten van de concurrentie niet uit het oog.

MAATSCHAPPELIJKE VERANTWOORDELIJKHEID

EP&C draait om innovatie en innovatie draait om de toekomst. Maar zonder kritische blik op het heden, is een gezonde toekomst niet gegarandeerd. Waar mogelijk zetten we daarom graag een stap extra voor duurzame initiatieven. Dit kan de techniek achter vleesvervangers van Rival Foods zijn, maar ook een elektrische auto die zich oplaadt door de zon van Lightyear of de ombouwkit voor fietsen van social firm Tworby.

Hoe beter we nu zorgen voor mens en milieu, hoe langer we kunnen blijven doen waar we van houden: samenwerken met vooruitstrevende ondernemers.

VRAGEN? WIJ STAAN VOOR U KLAAR

THOMAS REMMERSWAAL

Nederlands & Europees Octrooigemachtigde, Europees modellengemachtigde

MARK JOLINK

Nederlands & Europees Octrooigemachtigde, Associate partner

MICHIEL CROES

Octrooigemachtigde in opleiding