Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Duitse Grond­wette­lijke Hof keurt UPC en unitair octrooi af

Duitse Grondwettelijke Hof keurt UPC en Unitair octrooi afOp vrijdag 20 maart 2020 kwam de langverwachte beslissing van het Bundesverfassungsgericht (BVG), het Duitse grondwettelijke hof, over het UPC en het unitair octrooi. Het BVG heeft het nieuwe systeem afgekeurd en daarmee nietig verklaard. Dit is een tegenslag voor het UPC en het unitair octrooi. De mogelijkheid om een vinding met één patent in de EU te beschermen en een patent met één rechtszaak te handhaven loopt hiermee verdere vertraging op.

Update 30 maart 2020

Vereiste quorum

Het BVG verklaart het systeem nietig omdat de Bundestag niet met het vereiste quorum van 2/3 van het aantal zetels in de Bundestag voor heeft gestemd. Dit aantal is nodig omdat met het nieuwe systeem bevoegdheden worden overgedragen van Duitse instituties naar internationale instituties. Duitsland geeft simpel gezegd een stukje soevereiniteit uit handen en dat kan alleen met een 2/3 meerderheid in de Bundestag. Er waren bij de stemming te weinig parlementariërs aanwezig omdat men zich er niet van bewust was dat er een 2/3 meerderheid nodig was.

Ook positief nieuws

Dit was het enige bezwaar van de BVG. De beslissing bevat daardoor ook belangrijk positief nieuws. De zaak ging namelijk over veel meer dan alleen het vereiste quorum. De klager, een privé persoon, had diverse inhoudelijke bezwaren tegen het nieuwe systeem gemaakt. Zo zou de Board of Appeal van het EPO onvoldoende onafhankelijk zijn om als rechtbank gekwalificeerd te kunnen worden. Duitsland zou om die reden geen bevoegdheden mogen overdragen aan de Board of Appeal. Alle inhoudelijke bezwaren zijn door de BVG echter gewogen en te licht bevonden.

Opnieuw stemmen

Daarmee staat de weg vrij om het nieuwe systeem opnieuw ter stemming te brengen in de Bundestag. Volgens de laatste berichten staat dit op de agenda voordat Duitsland weer naar de stembus gaat om een nieuw parlement te kiezen. Dat zou betekenen dat er uiterlijk in oktober 2021 weer over wordt gestemd. Mocht er dan wel een 2/3 meerderheid zijn, dan zou het UPC en het unitair octrooi verder kunnen.

Met of zonder VK?

Overigens is het na de Brexit nog geen uitgemaakte zaak dat het nieuwe systeem ingevoerd wordt. Groot-Brittannië is een belangrijk land, en een unitair octrooi met UPC zonder Groot-Brittannië is niet voor iedereen voldoende aantrekkelijk. Het routeplan lijkt nu dus als volgt:

  1. Gaan we door zonder Groot-Brittannië of niet? Deze beslissing zal door de deelnemende landen genomen moeten worden.
  2. Nieuwe stemming in de Bundestag voor oktober 2021.

Ik ben er een groot voorstander van dat de invoering doorgezet wordt. Het nieuwe systeem biedt veel voordelen voor ondernemers. Het maakt innovatief ondernemen makkelijker en financieel aantrekkelijker. Zo blijft de EU een krachtige innovatieve regio ten opzichte van China en de Verenigde Staten.

Kijk voor de actuele ontwikkelingen en veelgestelde vragen in het Dossier unitair octrooi & UPC.

Onderwerpen: Unitair octrooi, OCTROOI, INTELLECTUEEL EIGENDOM