Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Fors meer geld voor R&D en Uitvindingen

 

FORS MEER GELD VOOR R&D EN UITVINDINGENPrinsjesdag was dit jaar een topdag voor innovatief ondernemend Nederland. De budgetten voor allerlei belangrijke fiscale maatregelen en subsidies ter bevordering van Research & Development zijn flink verhoogd.

WBSO en Investeringsfonds 

Laat ik beginnen met de WBSO waarvoor het budget nu verhoogd is naar ruimschoots 1,2 miljard Euro! Daarnaast komt er een overheids-investeringsfonds van 1,7 miljard Euro, waar ondernemers rentevrij kunnen lenen voor kennisontwikkeling, R&D of innovatie. En wat te denken van Techleap.nl een platform dat start-ups en scale-ups met 35 miljoen Euro gaat begeleiden bij groei?

Ander mooi voorbeeld is Mkb Innovatiestimulering Topsectoren (MIT) waarvoor het budget met Prinsjesdag 25% verhoogd is naar €39 miljoen. Hiermee komen kennisvouchers, haalbaarheidsprojecten en R&D-samenwerking binnen handbereik. 

Workshop

Vorige week donderdag gaf ik met Tim Zwinkels van BDO en Tineke Schavemaker van RVO de workshop “Slim ondernemen van innovatie tot fiscus” in het World Horti Center. Een middag waarin concrete handvatten werden geboden aan ondernemers die innoveren en gebruik willen maken van bovengenoemde maatregelen.

Zet professionals in

Tim Zwinkels van BDO overtuigde mij ervan dat je voor een goed gebruik van deze regelingen er niet aan ontkomt om je professioneel bij te laten staan. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat er naast R&D-loonkosten ook nog vele andere kosten zijn die voor WBSO-subsidies in aanmerking komen. En dat is zonde. Denk bijvoorbeeld aan de aankoop-, huur- en/of gebruikskosten van een R&D-ruimte.

Nooit saai

Tineke Schavemaker van RVO is met haar afdeling verantwoordelijk voor de beoordeling en toekenning van duizenden WBSO- en andere innovatiesubsidieaanvragen per jaar. Hard, maar inspirerend werk. "Ik heb altijd waardering voor ondernemers met plannen,” zegt ze, “daar begint het allemaal mee. De tuinbouwsector is nooit saai."

Voor elk wat wils

Tineke gaf inzicht in het brede palet aan innovatiesubsidies en fiscale regelingen. Ongelooflijk hoeveel mogelijkheden er zijn! De regelingen zijn nauw verweven en grijpen op een slimme manier in elkaar. Er zijn ook specifieke regelingen voor bedrijven die actief zijn in de 9 topsectoren Agri & Food, Chemie, Creatieve Industrie, Energie, Hightech & ICT, Life Science & Health, Logistiek, Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en Water. Ze zijn veelomvattend zodat veel ondernemers zich hierbij kunnen aansluiten.

Duidelijk signaal

Zo was het voor mij een inspirerende en motiverende week. Op dinsdag het duidelijke signaal vanuit Den Haag, en op donderdag de vertaalslag naar wat dit concreet voor ondernemers betekent.

Wat u moet onthouden?

Hoe moeilijk de namen en hoe ingewikkeld de constructies soms ook zijn, er is veel financiële steun voor innovatieve ondernemers. Loop die niet mis. Schakel hulp in, verdiep u in de regelingen en maak gebruik van de mogelijkheden die komend jaar alleen maar toenemen. Of, zoals Tim Zwinkels zegt: “het is bij samenwerkingen van groot belang om deze goed juridisch vorm te geven, zodat alle stimuleringsmaatregelen van de overheid optimaal gebruikt kunnen worden.”

Onderwerpen: LIFE SCIENCES, EPO, OCTROOI, WET- EN REGELGEVING