Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Hou je uitvinding geheim, altijd en overal

Hou_je_uitvinding_geheim_altijd_en_overal.jpg

De uitvinder als kluizenaar, afgesloten van alles en iedereen, om zich volledig te concentreren op zijn meesterwerk dat de wereld voor altijd zal veranderen. Een sterk geromantiseerd beeld, maar eigenlijk zien we het zo het liefst, vanuit het octrooirecht. Want les 1 voor elke uitvinder is: hou het geheim!

De reden daarvoor is simpel. Zodra een vinding ook maar ergens te zien is geweest, is die niet meer nieuw. En op iets wat niet nieuw is, kun je in de meeste landen van Europa geen octrooi krijgen. Deze basisregel dient zeer letterlijk te worden opgevat. Praat er dus niet over in de kroeg, nergens. Dus ook zeer zeker niet in een presentatie. Nee, ook niet met collega’s.

Apple vs. Samsung

Van internet blijf je natuurlijk al helemaal ver weg als broedend uitvinder. Laat een YouTube-filmpje uit je hoofd. Vraag maar aan Apple. Frontman Steve Jobs demonstreerde de unlock swipe van i-Phone op YouTube en Samsung sloeg onmiddellijk genadeloos toe. De revolutionaire swipe was niet meer nieuw met het filmpje en dus niet meer octrooieerbaar in Europa. Dat lijkt op een blunder van Apple, maar in de Verenigde Staten geldt een zogenoemde grace period van een jaar waarin je de vinding mag laten zien en toch nog kunt beschermen door middel van een octrooi. Maar ja, dat geldt dus alleen in de VS en een select aantal andere landen. Niet in het overgrote deel van Europa.

Octrooikansen verkeken

Ontwerp je een nieuw model fiets? Geen testrondje om het huis. Ook al ziet niemand je. Als ooit iemand met een foto kan bewijzen dat je met je vinding op straat bent geweest, zijn je octrooikansen verkeken. We ervaren in de dagelijkse praktijk dat ook uitvinders niets menselijks vreemd is. Je bent trots en enthousiast over je vinding en dat wil je op zijn minst met iemand delen. Niet doen.

Hou_je_uitvinding_geheim_altijd_en_overal2.jpg

Geheimhoudingsverklaring

Hoe kom je dan aan financiers om je vinding op de markt te kunnen brengen? Laat een advocaat of octrooigemachtigde een geheimhoudingsverklaring opstellen voor je gesprekspartners. Beter is nog om een octrooi aan te vragen voordat je met potentiële investeerders in gesprek gaat. Sterker nog, serieuze grote partijen stellen als eis dat je al een octrooi hebt aangevraagd, voordat ze met je willen praten. Want misschien zijn ze zelf wel met hetzelfde idee bezig. Ze willen er dan niet van worden beschuldigd dat ze met jouw vinding aan de haal zijn gegaan. Of hun eigen werk bekend maken. Want zij weten al heel lang: mondje dicht.

Onderwerpen: OCTROOI, UITVINDING