Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Invoering unitair octrooi en UPC gepland voor december 2017 | EP&C

unitair-octrooi-dec-2017.jpgDe Prepatory Committee for the Unified Patent Court (UPC), het comité dat zich bezighoudt met de voorbereidende werkzaamheden, heeft vandaag een nieuwe planning afgegeven voor de start van het unitair octrooi en het UPC.

Tijdslijn

Het comité heeft december 2017 aangewezen als de maand waarin het unitair octrooi en UPC van start moeten gaan. Drie maanden eerder, in september 2017, gaat de zogeheten sunrise periode in. Tijdens deze sunrise periode kunnen houders van Europese octrooien en octrooiaanvragen aangeven dat ze niet willen dat hun octrooi onder de jurisdictie van het UPC komt te vallen, een zogeheten opt-out.

Voorbehoud

Het preparatory committee benadrukt dat het hier om een voorwaardelijke planning gaat. Waarbij de belangrijkste factor is het zonder vertraging doorgaan van de benodigde ratificaties. Om het unitair octrooi en het UPC van start te laten gaan moeten dertien deelnemende landen, waaronder in ieder geval Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk, het verdrag ratificeren. Tot nu toe hebben elf landen, waaronder Frankrijk, dit gedaan. Het wachten is dus op de ratificatie door Groot-Brittannië en Duitsland.

Brexit

Eind 2016 liet de regering van Groot-Brittannië weten om ondanks de Brexit door te gaan met de voorbereidingen voor ratificatie van het verdrag. Volgens velen een goed teken dat het unitair octrooi op korte termijn in het leven geroepen zou worden. Het huidige bericht lijkt dat te bevestigen.

Realistisch?

Of de planning van het comité haalbaar is zal moeten blijken. Toch zal het comité een dergelijke planning niet afgeven zonder dit af te stemmen met de diverse betrokken partijen, waaronder de deelnemende landen en het EPO. Hoewel steeds meer lichten op groen lijken te springen, blijft dit een politiek proces en kunnen verdere verrassende wendingen nooit uitgesloten worden.

Uiteraard houden wij u op de hoogte en geldt, zoals altijd, dat u voor vragen contact kunt opnemen met een octrooigemachtigde van EP&C. Daarnaast kunt u voor meer informatie terecht bij ons dossier unitair octrooi of download onze gratis White Paper. 

Onderwerpen: Unitair octrooi, OCTROOI, WET- EN REGELGEVING