Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | Meubels en bakstenen uit schimmels en kaf | Octrooibureau EP&C

meubels-uit-schimmels.jpgTwee Amerikaanse bedrijven produceren samen meubels, bakstenen en verpakkingsmaterialen uit de schimmeldraden van paddenstoelen en agrarisch afval.

Beeld: bioMASON

Deze nieuwe productiewijze gebruikt uitsluitend natuurlijk materiaal. Het mycelium van paddenstoelen fungeert als bindmiddel voor landbouwafval als kaf en maisstengels. De aldus verkregen substantie groeit in mallen verder onder invloed van micro-organismen en kan zo alle gewenste vormen aannemen. Naast biomeubels zoals krukken en tafels zijn volgens ditzelfde procedé inmiddels ook surfplanken geproduceerd.

CO2-besparingen

Voor de productie van biologische bouwstenen en voor versteviging van meubelgedeelten hoeft slechts zand en afvalwater aan de biologische substantie te worden toegevoegd. Verhitting van de biobakstenen of toevoeging van klei is niet nodig. Dat leidt volgens de Amerikaanse producenten Ecovative en bioMASON tot aanzienlijke CO2-besparingen.

Isolatiemateriaal

Ecovative produceert daarnaast duurzaam verpakkingsmateriaal uit de paddenstoelenschimmels onder de naam MycoFoam. Dit als duurzaam alternatief voor piepschuim en isolatiemateriaal. Grote bedrijven als Dell passen dit materiaal al toe in hun verpakkingen. Ook Ikea is geïnteresseerd in de biologische verpakkingen als onderdeel van de inspanningen om afval te reduceren en meer materiaal te recyclen. 

Onderwerpen: Verpakking, SAMENWERKING, INNOVATIE