Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | Pil met sensor helpt medicijntrouw | Octrooibureau EP&C

Pil_met_sensor_helpt_medicijntrouw.jpg

De eerste pil met ingebouwde sensor komt binnenkort beschikbaar op de Amerikaanse markt. Deze digitale pil laat weten of de patiënt de pil daadwerkelijk heeft ingenomen. Dat moet de medicijntrouw bevorderen.

De pil komt onder de naam Digital Medicine op de markt. Het sensorgedeelte is ontwikkeld door Proteus Digital Health en bestaat uit een sensor die niet groter is dan een zandkorrel. Als de pil eenmaal is ingenomen en in de maag verbrokkelt, reageert de sensor op het maagzuur door een signaal door te geven aan een elektronische pleister die de patiënt draagt.

Smartphone

Tijdstip van inname van de pil en gegevens over de conditie van de patiënt op dat moment, zijn via een app in te zien. Deze gegevens komen niet alleen voor de patiënt beschikbaar, maar desgewenst ook voor zorgverleners en eventueel familie. Op deze manier bevordert de digitale pil medicijntrouw. Als patiënten hun medicijnen niet of verkeerd innemen, kan dat nadelige gevolgen voor diens gezondheid hebben en tot hogere zorgkosten leiden.

Consequent

De sensor wordt nu ingebouwd in een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven tegen schizofrenie, depressie en bipolaire stoornis. Dit medicijn moet doorgaans gedurende langere tijd consequent worden ingenomen. Als de patiënt daarmee voortijdig stopt is de kans groot dat het ziektebeeld snel terug bij af is. De sensor is uiteraard ook in andere pillen in te bouwen. 

Onderwerpen: ELEKTROTECHNIEK, INNOVATIE