Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | Steeds meer innovaties in contactlens | Octrooibureau EP&C

Steeds_meer_innovaties_in_contactlens.jpg

Contactlenzen worden steeds vaker het platform voor het testen en toepassen van innovaties. Van ingebouwde telescoop tot vervanger van een gouden of diamanten trouw- of verlovingsring.

De contactlens met ingebouwde telescoop die op commando tot 2,8 keer kan vergroten, werd onlangs gepresenteerd door de Zwitserse onderzoeker Eric Tremblay. Zijn team in Lausanne slaagde erin de telescoop met biolijm te monteren op een harde lens. Door te knipperen met het linker- of rechteroog kan de drager in- of uitzoomen met de lens. De telescooplens is nog niet in de winkel te koop. De telescooplens zou een uitkomst kunnen zijn voor patiënten met de oogziekte maculadegeneratie. Omdat het onderzoek van Tremblay door het Amerikaanse leger is gefinancierd liggen militaire toepassingen voor de hand.

Bionische lens

Maar niet alleen de Zwitserse onderzoeker ziet mogelijkheden in het doorontwikkelen van de contactlens. Er zijn meerdere bedrijven die kansen zien. Zo beschikt farmaciebedrijf en lenzenproducent Johnson & Johnson over octrooien voor uiteenlopende futuristische toepassingen in contactlenzen zoals het gedoseerd afleveren van medicijnen of een volledig geïntegreerd communicatiesysteem. Google werkt aan een contactlens die aan de hand van het traanvocht de bloedsuikerspiegel van de drager monitort. En wetenschappers van de Universiteit van Washington hebben een bionische contactlens ontwikkeld die computerbeelden over het blikveld legt. De combinatie van computerbeelden met de realiteit wordt nu al toegepast in auto’s met een holografisch dashboard of in cockpitschermen van straaljagers. Met de bionische lens kan de drager bijvoorbeeld volledig virtueel opgaan in een computerspel.

Trouwringen

Een Indiase oogarts lanceerde contactlenzen die bezet zijn met diamant of goud. Hij gokt erop dat zijn lenzen een trend worden doordat ze bijvoorbeeld verlovings- en trouwringen vervangen.  

 

Onderwerpen: ALGEMEEN, ELEKTROTECHNIEK, INNOVATIE