Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Unitair octrooi: Bundesrat stemt voor

update unitair octrooi en UPC door Walter HartOp 18 december 2020 heeft de Duitse Senaat unaniem het nieuwe systeem voor het unitair octrooi en het Unified Patent Court (UPC) goedgekeurd. Voor ratificatie door Duitsland is nu alleen nog een handtekening van de Duitse president nodig.

Deze ontwikkeling in Duitsland betekent dat het unitair octrooi en het UPC weer een stap dichterbij gekomen zijn. Er lijkt in Europa sprake van groeiend optimisme dat het systeem nu toch echt doorgaat, i.e. dat de administratieve organisatie in 2021 opgetuigd zal worden, en dat daarna de eerste unitaire octrooien in 2022 verleend kunnen worden. Voor innoverend Europa een teken van hoop in tijden van corona-crisis.

Nieuwe juridische obstakels zijn nog niet uit te sluiten. Onder andere een mogelijke klacht bij het Duitse grondwettelijke hof (Bundesverfassungsgericht) en problemen rondom de Brexit kunnen – wellicht - nog roet in het eten gooien.

Een ding is zeker: 2021 wordt op octrooigebied een uitermate spannend jaar! Wij houden u op de hoogte van verdere ontwikkelingen en u vindt in ons dossier Unitair Octrooi en UPC altijd de laatste stand van zaken.

Onderwerpen: OCTROOI, ALGEMEEN, PATENT, INNOVATIE, INTELLECTUEEL EIGENDOM, WET- EN REGELGEVING