Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | Zo helpen octrooien in de strijd tegen COVID-19 | EP&C

Zo helpen octrooien in de strijd tegen COVID-19Een octrooi geeft u bescherming over datgene waar u jarenlang aan heeft gewerkt. Het is een handig middel om te spelen met de mogelijkheden van uw concurrenten en het verhoogt de waarde van uw bedrijf. Het doel van het octrooisysteem is in de kern om technologische vooruitgang te stimuleren, door kennis over nieuwe vindingen te delen in ruil voor een tijdelijk patentmonopolie. In deze tijden rondom de COVID-19 crisis zie ik die kerndoelstelling tot mijn grote genoegen nog meer op de voorgrond treden.

 

COVID-19 in octrooidatabases


De eerste octrooiaanvragen gericht op symptoombestrijding, desinfectie en detectie van COVID-19 verschenen de afgelopen weken in de octrooidatabases. Dat op zich is al opvallend. Normaal gesproken zitten er 18 maanden tussen het indienen van een aanvraag en de publicatie daarvan in een database. In deze gevallen is een versnelde publicatie aangevraagd. Dit is altijd mogelijk, maar gebeurt weinig, omdat je concurrenten vaak liever niet wijzer maakt dan nodig. Voor middelen tegen COVID-19 kan een snelle publicatie en een snelle verlening echter cruciaal zijn.

Octrooidatabase bron van kennis en inspiratie

Daarnaast is het goed om te zien dat het Europees Octrooibureau op haar website octrooipublicaties uitlicht die relevant kunnen zijn bij de bestrijding van COVID-19. De octrooidatabase blijkt een grote bron van inspiratie, bijvoorbeeld op het gebied van behandelmethoden tegen coronavirussen, middelen om vaccins effectiever te maken, toedieningsvormen en de productie van mondkapjes.

Rol octrooisysteem

Nieuwe technieken bouwen vaak voort op oude technieken, maar het is niet altijd zichtbaar hoe het octrooisysteem daar een belangrijke rol in speelt. Met de snelle octrooipublicaties en overzichten vanuit het Europees Octrooibureau komt die meerwaarde misschien bij een breder publiek aan het licht. Hopelijk kan het octrooisysteem een rol kan spelen bij het zo snel mogelijk indammen van COVID-19.

Onderwerpen: EPO, OCTROOI, PATENT