Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | Corona­virus dwingt tot bezinning over productielocatie | EP&C

20-03-made-in-holland_2-kolom

Door de uitbraak van het coronavirus lopen veel bedrijven aan tegen te laat geleverde goederen vanuit onder andere China, met grote gevolgen voor deze ondernemingen en de Nederlandse economie. Daarom is dit het moment om de productie weer terug te halen naar Nederland. Daar waar ook de R&D-afdeling gehuisvest is, net als de afdelingen voor verkoop en administratie.

Vanwege de aantrekkelijke lonen hebben veel Nederlandse bedrijven hun productietak de afgelopen decennia in landen als China ondergebracht. Nu ondervinden we daar de vervelende gevolgen van.

Zelfs het ontbreken van een klein onderdeel van het volledige product, kan leiden tot een enorme vertraging van het productie- en verkoopproces. De impact is dan net zo groot als wanneer het gehele product in China vervaardigd zou worden.

Deze enorme kwetsbaarheid dwingt tot bezinning. Zeker wanneer er ook al issues bestaan rond de productkwaliteit, arbeidsomstandigheden en bescherming van intellectueel eigendom bij de productieprocessen aldaar.

De grote ontwikkeling op het gebied van automatisering maken uitbesteding van de productie aan lagelonenlanden nu ook niet meer nodig. Bovendien kan door het terughalen van productie weer door het bedrijf zelf geïnnoveerd worden rondom het productieproces.

Dit soort belangrijke innovatie vindt nu namelijk plaats in bijvoorbeeld China, met kennisverarming bij het Nederlandse bedrijfsleven tot gevolg.

De hernieuwde innovatie die voort zal komen uit het zelf uitvoeren van het productieproces kan exclusief voor het bedrijf octrooirechtelijk beschermd worden, of het bedrijf kan deze knowhow zorgvuldig voor zichzelf houden.

 

Dit artikel is tevens geplaatst op 20 maart 2020 in het Financieele Dagblad. Abonnees klikken hier: https://fd.nl/opinie/1338576/enorme-afhankelijkheid-van-productonderdelen-uit-lagelonenlanden-dwingt-tot-bezinning

Onderwerpen: OCTROOI, INTELLECTUEEL EIGENDOM