Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

De beste uitvinding zit in een klein hoekje

De-beste-uitvinding-zit-in-een-klein-hoekje.pngEén van de vereisten voor het verkrijgen van een patent is dat uw idee nieuw is. Ik heb hier al eerder over geschreven. Wat ik vaak merk, is dat de definitie ‘nieuwheid’ voor uitvinders onduidelijk is. Moet een uitvinding echt helemáál nieuw zijn of is ‘een beetje’ ook goed?

Een patent krijg je op het Ei van Columbus

Voor de meeste mensen is het bekend dat je een patent kan aanvragen als je een uitvinding doet à la de stoommachine, penicilline of de deeltjesversneller. Want ja, dát was echt wel nieuw, geen twijfel over mogelijk.

Patent op verbetering

Minder bekend is dat je met een patent ook het alleenrecht kunt krijgen op een verbetering van een eerdere uitvinding. De term ‘nieuwheid’ ligt dan iets genuanceerder. Zolang de verbetering, samen met de eerdere uitvinding, niet bekend is en een bestaand probleem op een niet voor de hand liggende wijze oplost, kun je hier patent op krijgen. Een slimme verbetering kan een middelmatig product immers transformeren in de beste uitvinding ooit. 

Een voorbeeld

Stel, u bent fietsenmaker in een kinderrijke buurt. U repareert meerdere malen per week een fiets omdat deze is omgevallen. Door extra attributen op de fiets worden deze vaak top-zwaar: denk maar een kinderzitje op het stuur, een mand met boodschappen op de bagagedrager en aan de zijkant nog een houder voor de buggy.

Soms denk ik weleens dat zijwieltjes op dit soort fietsen van ouders net zo hard nodig zijn als die op kinderfietsjes. Dat is wellicht alweer een uitvinding, maar goed, daar gaat het nu niet over.

Eureka, de oplossing!

Tijdens het herstellen van de schade aan de zoveelste fiets, bedenkt u een constructie waarmee het onmogelijk wordt dat de fiets omvalt. Zelfs niet met een blozende peuter voorop, een krat bier onder de snelbinders en de buggy aan boord. U werkt dit uit en het blijkt goed te werken. Eureka! De vaders en moeders uit de buurt zijn u dankbaar. 

Gewoon handig

De crux is dat dat u denkt: “ik vraag geen patent aan want het zal vast niet nieuw zijn wat ik heb uitgevonden. Het is gewoon handig. De fiets is allang uitgevonden en een goede fietsstandaard is ook niets nieuws onder de zon.”  

Ei van Columbus

Er zijn inderdaad al zo’n 227.000 patenten op een fiets(onderdeel) aangevraagd, maar het kan zeker lonen om te (laten) onderzoeken of u er nog één aan kunt toevoegen. Want ondanks het feit dat een fietsenstandaard al gepatenteerd is; wanneer u een exemplaar ontwikkelt dat anders is en beter werkt, dan kunt u hier weldegelijk een patent op aanvragen. Dit kan in uw branche wel eens het ei van Columbus zijn!

En de markt is groot: Niet alleen in uw dorp wordt soms een half huishouden op de fiets vervoerd, dat doen we in heel Nederland. Wij Hollanders houden immers van fietsen. Dus wees alert: de beste uitvinding kan ook in een klein hoekje zitten. 

New Call-to-action

Onderwerpen: OCTROOI, ALGEMEEN