Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | Duitsland geeft startsein voor unitair octrooi en UPC | EP&C

DUITSLAND GEEFT STARTSEIN VOOR UNITAIR OCTROOI EN UPCOp 17 februari 2023 heeft Duitsland de overeenkomst voor het Unified Patent Court (UPC) geratificeerd. De ratificatie van Duitsland was de laatste formaliteit die nodig was om de definitieve startdatum van het unitair octrooi en het UPC vast te stellen. Vanaf 1 juni 2023 opent de nieuwe rechtbank zijn deuren en is het nieuwe octrooisysteem een feit. De Sunrise periode, de periode waarin aangegeven kan worden dat een bestaand Europees octrooi niet onder de jurisdictie van de nieuwe rechtbank mag vallen, start op 1 maart 2023.

Hoe zit het ook alweer?

Het unitair octrooi is een nieuw octrooi waarmee u in één keer uw innovatie beschermt in een groot gedeelte van de EU. Met dit octrooi heeft u geografisch een grotere bescherming van uw innovatie, terwijl de kosten lager zijn. Het UPC is een nieuwe Europese octrooirechtbank die beslissingen neemt in geschillen over de nieuwe, unitaire octrooien én over bestaande Europese octrooien waarvoor niet gekozen is voor een opt-out. 

To opt-out or not to opt-out

Bent u houder van één of meerdere Europese octrooien? Dan staat de komende tijd in het teken voor de keuze voor wel of geen opt-out. Per Europees octrooi moet er bepaald worden of u wel of niet wilt dat de nieuwe rechtbank (UPC) zeggenschap krijgt.

Als u cliënt bent bij EP&C, dan hebben wij al contact met u opgenomen om u te adviseren over deze keuze. Bent u geen cliënt bij EP&C, maar wilt u wel graag advies over de keuze? Neem dan direct contact met ons op. We helpen u graag verder. 

Nu al meer opties

Heeft u een octrooiaanvraag lopen of overweegt u het om een octrooi aan te vragen? Dan heeft u nu al meer opties. U kunt namelijk al kiezen voor een octrooi met een unitair effect. Onze octrooigemachtigden adviseren u graag of dat in uw geval de meest verstandige keuze is, of dat u beter voor één van de traditionele routes kiest. Iedere keuze heeft voor- en nadelen. We leggen u deze graag uit.

Laat u goed informeren

Zijn innovatie en intellectueel eigendom belangrijk voor uw bedrijf? Dan is het sowieso belangrijk dat u zich goed laat informeren over de wijzigingen. Zo bent u goed voorbereid wanneer een octrooiaanvraag in beeld komt en kunt u de meest actuele informatie meenemen in uw beschermingsstrategie. Download gratis onze White Paper unitair octrooi en het Unified Patent Court voor alle details. Uiteraard staan we ook telefonisch of per e-mail voor u klaar! 

Download White Paper unitair octrooi en het Unified Patent Court

Onderwerpen: OCTROOI, PATENT, INNOVATIE