Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

EP&C Turnhout: grenzeloos ondernemen

EP&C TURNHOUT: GRENZELOOS ONDERNEMEN

De Nederlandse Nyske Blokhuis die een vestiging opricht in België samen met de Belg Robrecht de Weerdt die altijd in Nederland heeft gewerkt. Op onze locatie in Turnhout zijn landsgrenzen nooit een beperking geweest. Een goede plek voor Sjors de Koning, die onderdeel is van dit groeiende team met cliënten in Vlaanderen en Zuid-Nederland. Hij is geboren in Duitsland, heeft Nederlandse ouders en groeide op in België. Hij werkt samen met zowel Belgen als Nederlanders. Wat voor cliënten hebben jullie in Turnhout?

We vinden het belangrijk dat octrooigemachtigden dezelfde technische achtergrond hebben als onze cliënten. Onze focus ligt daarom op werktuigbouwkunde en elektrotechniek, maar we hebben specialisten in alle vakgebieden, zoals ook chemie en life sciences. Nu ons team uitbreidt, kunnen we meer verschillende samenwerkingen aangaan.

Waar zijn jullie klanten voornamelijk gevestigd?

Iedereen is daarvoor welkom, maar we richten ons in elk geval op lokale bedrijven. We willen er zijn voor alle ondernemingen op de Kempen, grofweg het gebied tussen Antwerpen en Eindhoven. Dat is juist een gebied met veel verschillende bedrijven. Een mooie dwarsdoorsnede die we allemaal willen bedienen.

Je schakelt dus tussen Nederlandse en Belgisch bedrijven. Zijn die werkculturen erg verschillend?

De structuur in België is wel anders. Tijdens een overleg is er vaak een duidelijkere hiërarchie en mensen zijn meer to the point. Nederlanders vinden het, zowel in overleg als op de werkvloer, fijn om veel te delen. De meeste Belgen praten eerder als ze denken dat ze echt iets kunnen toevoegen.

Belgen zijn over het algemeen ook iets conservatiever. Dat is in ons werk soms wel lastig. Als iemand een goede vinding heeft gedaan, is die daar zelf lang niet altijd van overtuigd. Je moet vaak, meer dan in andere landen, benadrukken wat het belang is van een goede bescherming van die ideeën. Vanuit bescheidenheid kun je ook kansen laten lopen.

Wat leer je van dat schakelen tussen verschillende culturen?

Je moet jezelf niet oneindig blijven aanpassen, maar het is altijd goed om elkaars verschillen te begrijpen. Van nieuwe dingen en andere culturen leer je altijd. Nederlanders zijn bijvoorbeeld erg direct. Ze zeggen wat ze denken. Het is goed om daar iets van mee te kunnen nemen, ondanks dat het voor mij soms ook wel weer wat te veel wordt.

In dit werk heb je sowieso met veel verschillende mensen en nationaliteiten te maken. Maar ook mensen uit hetzelfde land zijn allemaal anders. Doordat je, zowel bij collega’s binnen EP&C als bij buitenlandse agenten en cliënten, allerlei verschillende karakters en achtergronden tegenkomt, groei je als persoon en als werkend mens.

Dus word je langzaamaan steeds meer Nederlander of blijf je toch een echte Belg?

Ik denk graag dat ik het beste van de twee heb.

Onderwerpen: Octrooi, Algemeen, Intellectueel Eigendom