Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | Swingend jouw oude dag in? Schrijf een hit! | EP&C

Rijk_worden_met_auteursrechten_op_muziek.jpgEen succesvol nummer schrijven kan zeer lucratief zijn. Er kunnen bedragen met veel nullen mee gemoeid zijn, maar………zolang er auteursrechten op rusten.

Met de opbrengsten van ‘Happy Birthday’ liep het iets minder rooskleurig af, maar met het meest succesvolle nummer uit Nederland zat het wel snor: Venus van Shocking Blue is de basis voor de vermogens van componist Robbie van Leeuwen en de uitgever van het nummer, Willem van Kooten. Venus is gebaseerd op The Banjo Song, dat weer is gebaseerd op het uit 1848 daterend nummer Oh! Susanna. De houders van de auteursrechten kunnen nog wel even profiteren van het succes.

Interessante erfenis

De houders van auteursrechten kunnen namelijk hun leven lang profiteren van het succes. Zelfs hun erfgenamen plukken nog de vruchten van hun creativiteit. Auteursrechten op muziek vervallen namelijk zeventig jaar na het overlijden van de rechthebbende componist. Om die reden is veel klassieke muziek rechtenvrij. Grote muziekmaatschappijen lobbyen nu overigens om de looptijd van auteursrecht op muziek te verlengen naar honderd jaar. Dit om te voorkomen dat de rechten op grote hits uit de jaren vijftig en zestig binnenkort vervallen.

Swingend ZwitserLeven-gevoel

In Nederland hebben zo’n 24.000 componisten en tekstdichters geregeld dat zij een vergoeding krijgen als hun muziek gebruikt wordt. Een soort ZwitserLeven gevoel, maar dan in de meest swingende vorm.

Onderwerpen: AUTEURSRECHT