Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | Wageningse Rival Foods eerste Masters of the Future | EP&C

WAGENINGSE ONDERNEMERS MET VLEESVERVANGER ALLEREERSTE MASTERS OF THE FUTURE“Bij het 85-jarig jubileum kunnen we jullie ook echt iets laten proeven,” zei Birgit Dekkers van RivalFoods, na afloop van Masters of Innovation. Afgelopen donderdag organiseerden we dit evenement als kroon op het 80-jarig jubileum van EP&C. Het was een middag van vooruitkijken. Niet naar een volgend jubileum, maar naar een gezonde, duurzame en innovatieve toekomst. 

Tijdens de presentatie van Lightyear zagen onze gasten het plan voor de zelfladende, elektrische gezinsauto. Daarna leerden ze in workshops slimmer, creatiever en beter beschermd innoveren. Als grote afsluiter kozen de gasten van EP&C uit drie kanshebbers de winnaar van de innovatiewedstrijd Masters of the Future. De hoofdprijs van €10.000 ging uiteindelijk naar RivalFoods.

Vlees van de toekomst

De markt van vleesvervangers groeit enorm. Toch beslaat de consumptie ervan maar een fractie van onze boodschappen. Waar de producten zich nu vooral richten op bewerkt vlees als worstjes en hamburgers, is er nog niemand die nepvlees maakt dat je helemaal zelf kunt bereiden. Zie daar RivalFoods, een project van Birgit Dekkers en Ernst Breel, opgezet aan de Universiteit van Wageningen. Zij maken een sappige vleesvervanger die je zelf kan bewerken. Kruiden, marineren, bakken, stoven; het werkt allemaal. Maar een proeverij voor onze gasten lukt pas als hun product ook op grote schaal geproduceerd kan worden.

Carrosserie van de toekomst

Dat is ook de droom van Marc Bokeloh en Almer van der Stoel van Bambooder. Zij maken halffabricaten van bamboe. Deze zijn zo sterk als staal, licht als aluminium, volledig natuurlijk en nemen 40 procent CO2 op. Met de huidige trend én regelgeving op het gebied van hernieuwbare grondstoffen kan een sterk, duurzaam en snel te kweken product als bamboe zomaar de oplossing zijn. Bambooder hoopt in elk geval de auto’s, trams, windmolens en sportzeilen van de toekomst te leveren.

Energie van de toekomst

De energie van de toekomst komt, als het aan hen ligt, dan weer van Pyropower. Alessandro Simonelli en Thomas Merdassi, studenten aan de TU Delft, presenteerden een afvalverwerker voor landbouwbedrijven die compost omzet in warmte en/of energie. Daarnaast scheidt het een natuurlijke kool af, die boeren kunnen gebruiken om hun land vruchtbaar te maken. Zo gaat de energie van de toekomst niet ten koste van de natuur. 

Hoofdprijs ter waarde van € 10.000,-

Volop mooie idealen, maar er kon er maar één de winnaar zijn. RivalFoods won € 5.000,- euro in dienstverlening van EP&C en € 5.000,- euro als vrij te besteden investering. Mede-oprichter Birgit Dekkers: “we hebben een paar maanden geleden al plannen gemaakt met EP&C, dus voor dat deel van de prijs hebben we al een bestemming. Het vrij te besteden deel is ook heel fijn. We werken veel op basis van subsidies, maar die mag je niet overal in investeren. Daar zijn allemaal regels voor.”

Gratis octrooibewaking

De twee andere finalisten gingen niet met lege handen naar huis. Zij kregen een jaar lang gratis octrooibewaking van EP&C waarmee ze relevante octrooipublicaties in hun vakgebied kunnen monitoren. Dit maakt het mogelijk om te anticiperen op de ontwikkelingen in de markt die van belang kunnen zijn voor hun bedrijfsvoering en octrooistrategie.

Gelukkig was de middag voor alle finalisten op meerdere manieren waardevol. Marc Bokeloh: “winnen is leuk, maar een dag als deze is sowieso goed voor ons netwerk. Je weet nooit of er investeerders zijn. Het is bijvoorbeeld ook mooi dat Lightyear hier is. Zij zouden ons product kunnen toepassen.”

De heren van Pyropower trokken deze wedstrijd weliswaar aan het kortste eind, een dag eerder wonnen ze nog een andere pitch. Thomas Merdassi: “Het gaat om geld en je netwerk, maar ook gewoon om bezig te zijn met je product. Mensen uit andere sectoren hebben weer andere invalshoeken. Sometimes you win, sometimes you learn.”

Onderwerpen: OCTROOI, PATENT, INNOVATIE, INTELLECTUEEL EIGENDOM