Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Zorgrobot valt in de prijzen

Zorgrobot_valt_in_de_prijzen.jpg

Zorgrobot LEA, die momenteel in verzorgingshuizen wordt getest, is bekroond met de juryprijs van de LiveWIRE Award 2015. De robot is ontwikkeld door startup Robot Care Systems (RCS).

RCS wil er met betaalbare robots voor zorgen dat ouderen langer zelfstandig thuis kunnen wonen. LEA, een afkorting voor Lean Elderly Assistant, helpt ouderen met een breed scala aan taken en functies. Deze robot -  in de vorm van een rollator - helpt met opstaan, lopen en het vermijden van obstakels in huis. RCS verwacht dat de robot tot een revolutie in de zorgsector kan leiden. Robotisering van geriatrische zorg wordt gezien als adequaat een antwoord op de vergrijzing van de samenleving.

Dagelijkse routine

LEA heeft onder andere een display en sensoren waardoor het meer is dan een rollator. Zo helpt de robot met dagelijkse routine, door aan te geven wanneer het bijvoorbeeld tijd is om medicijnen in te nemen of oefeningen te doen. Daarnaast kan de gebruiker via LEA communiceren met anderen. Vijf prototypes worden momenteel in tehuizen in de praktijk getest. De productie van de robot staat voor 2017 gepland.

Innovatienetwerk

RCS is in 2014 opgericht door Maja Rudinac. Zij werkte als promovendus bij TU Delft Robotics Institute. LiveWIRE is een door Shell in het leven geroepen innovatienetwerk, dat jonge, innovatieve bedrijven ondersteunt. Met de jaarlijkse juryprijs is een bedrag van € 20.000 gemoeid. Eerder won RCS al de Herman Wijffels Innovatieprijs ter grootte van € 30.000. 

Onderwerpen: ELEKTROTECHNIEK, INNOVATIE