Welke patenten kunt u aanvragen?

Er zijn geen verschillende soorten patenten of octrooien, maar er is wel verschil in waar uw uitvinding beschermd is en in welke route u kiest om een octrooi aan te vragen.

Zo is er een Nederlands octrooi, waarmee u relatief snel bescherming geniet, die u daarna kunt uitbreiden naar andere landen via de PCT-route.

Is het gelijk duidelijk waar uw markten in Europa liggen, dan kunt u ook kiezen voor een Europees octrooi. U vraagt dan een octrooi aan in een of meerdere Europese landen tegelijk.

Sinds juni 2023 kunt u ook kiezen voor een unitair octrooi, waarmee u met één octrooiaanvraag in 17 landen bescherming aanvraagt.

Nederlands octrooi

Een octrooi aanvragen in alleen Nederland levert u een Nederlands octrooi op. Dit biedt bescherming in eigen land. Omdat het Nederlands octrooi snel en altijd verleend wordt heeft dit een groot voordeel. Uw innovatie is al beschermd terwijl u verder onderzoekt of het zinvol is om uw aanvraag voort te zetten in andere landen. 

Wanneer kiest u voor een Nederlands octrooi?

  • Als u snel wilt beschikken over een octrooi. Het aanvragen van een Nederlands Octrooi kan binnen 18 maanden voltooid zijn. Hiermee krijgt u een prioriteitsdatum die u kunt inzetten bij het beschermen van uw innovatie buiten Nederland. Een Nederlands Octrooi is een mooie opstap om internationale bescherming voor uw uitvinding te verkrijgen, bijvoorbeeld via de PCT-route.
  • Als u tegen relatief lage kosten een nieuwheidsrapport wil laten uitvoeren. Dit rapport verschaft u informatie over de sterkte van het patent.
  • Als u gebruik wilt maken van de Innovatiebox.

Een Nederlands octrooi biedt nog meer voordelen. Lees ze in dit blog.

Europees octrooi

Als het voor u heel duidelijk is waar uw markten in Europa liggen, dan is het aanvragen van een Europees octrooi een verstandige keuze. U vraagt dan een octrooi aan in de voor u meest interessante landen. U doorloopt dan een verleningsprocedure, waarbij u na de centrale aanvraag het octrooi per land moet laten valideren. Per land zijn er verschillende administratieve regels waar u aan moet voldoen.

Unitair octrooi

Het unitair octrooi is een toekomstige nieuwe rechtsvorm die het mogelijk maakt om met één patent bescherming te krijgen binnen de EU en dat patent met één rechtszaak te handhaven. Het is naast het huidige Nederlandse en Europese octrooi een derde mogelijkheid om een uitvinding met een octrooi te beschermen.

Een PCT-aanvraag doen

Een PCT-aanvraag is een procedure die u kunt volgen voor het aanvragen van een octrooi en waar u stapsgewijs doorheen gaat. Hierdoor heeft u 2,5 jaar de tijd om landen te kiezen waar u daadwerkelijk octrooibescherming wilt, terwijl u wel al heeft vastgelegd dat u de eerste bent met dit idee.

De PCT-aanvraag begint met een Nederlands octrooi, daarna volgt de PCT-aanvraag. Deze tweetraps route geeft voldoende tijd om keuzes goed af te wegen, bijvoorbeeld om de markt te verkennen of investeerders te zoeken. Met een PCT-aanvraag houdt u de mogelijkheden open, terwijl het benodigde budget beperkt blijft.

Wanneer kiest u voor een PCT-aanvraag?

  • Als u tijd nodig heeft om de markt te verkennen en commerciële kansen in kaart te brengen.
  • Als u de (grote) kosten van IE-bescherming naar een later moment wil verschuiven.
  • Als u tijd nodig heeft om investeerders te zoeken.

Lees hier meer over hoe de PCT-aanvraag werkt.

EP&C geeft u advies over welk patent en welke route het beste bij u past

Welk patent en welke route bij uw situatie past, hangt van een aantal factoren af. EP&C biedt u advies over de patentaanvraag. Wij stellen de aanvraag voor u op en dienen die ook in. U krijgt onze eerlijke mening. Als we twijfelen, dan delen we dat met u. Bijvoorbeeld over of u wel geld kunt verdienen met het patent en of het verkrijgen ervan haalbaar is. Ook als een andere vorm van bescherming beter past, bieden wij u alternatieve oplossingen.

Wilt u gebruikmaken van de expertise van de octrooigemachtigden van EP&C? Neem dan contact met ons op.