Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | Bodemsensor spaart water en mest | Octrooibureau EP&C

Bodemsensor_spaart_water_en_mest.jpg

De AquaTag is de eerste draadloze sensor die het vochtgehalte in de bodem meet en daarop de irrigatie van water en meststoffen aanpast. Dit kan besparingen tot wel vijftig procent opleveren.

Het systeem bestaat uit een sensor die in de bodem wordt geprikt en een handzame reader die de gegevens van de sensor uitleest. Omdat de sensoren erg goedkoop zijn, kunnen grote bodemoppervlakten ervan worden voorzien. Op basis van de gegevens die de sensoren draadloos doorgeven, treedt het optimale irrigatieplan voor de betreffende plantensoort in werking. Dat is vooral handig in gebieden met relatief weinig water.

Potplantenteelt

De draadloze bodemsensor is een Nederlandse uitvinding waaraan universiteiten en bedrijven hebben bijgedragen. Oorspronkelijk is het systeem voor de potplantenteelt ontwikkeld, maar de toepassingsmogelijkheden zijn veel breder. Zo heeft Wageningen UR een irrigatiestrategie ontwikkeld met de AquaTag voor tuinders met kleinschalige grondgebonden teelten in Turkije. Wageningen UR noemt de techniek laagdrempelig en wil die wereldwijd beschikbaar maken voor teelten waarbij besparing op water, meststoffen, energie en kosten belangrijk is. 

Onderwerpen: ELEKTROTECHNIEK, INNOVATIE