Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | Cyborg hoort kleuren en ziet geluid | Octrooibureau EP&C

Cyborg_hoort_kleuren_en_ziet_geluid.jpg

Neil Harbisson is al tien jaar officieel een cyborg. Zijn derde elektronische oog, dat met een antenne verbonden is aan zijn schedel, maakt permanent deel uit van zijn lichaam. Dit derde oog staat dan ook op de pasfoto van zijn paspoort.

Harbrisson is geboren met de zeldzame oogziekte achromatopsia, waardoor hij geen enkele kleur kan zien. Hij ziet dus alleen grijswaarden, zoals op zwart-witfoto’s. Dankzij zijn elektronisch oog, dat sinds zijn 21stepermanent met zijn schedel verbonden is, ziet hij meer kleuren dan het menselijk oog kan waarnemen. Dit elektronisch oog heeft een kleurensensor die kleurfrequenties detecteert en omzet in geluid. Elke kleur heeft een eigen frequentie. Via botgeleiding bereikt dat geluid zijn hersens.

Infrarood en ultraviolet

Daarmee hoort Harbisson permanent de kleuren die zijn derde oog waarneemt. Hij droomt zelfs in kleur, hetgeen voor hem bewijst dat hardware, software en brein volledig geïntegreerd samenwerken. Naast de kleuren die het menselijk oog waarneemt ziet hij bijvoorbeeld ook infrarood en ultraviolet. Handig om te bepalen of het een goede dag is om te zonnebaden, aldus de cyborg. Omdat zijn elektronisch oog een permanente extensie van zijn brein is, gingen de autoriteiten ermee akkoord dat dit derde oog op de foto op zijn paspoort staat.

Grafisch werk

Andersom ziet Harbisson ook de kleuren van geluiden. Enerzijds kan hij naar een schilderij van Picasso luisteren alsof het een concert is, anderzijds kan hij een stuk van Mozart of een toespraak omzetten naar een kleurenpalet. Dat laatste verbeeldt hij in grafisch werk dat hij als kunstenaar exposeert. Verder spoort hij via zijn Cyborgstichting mensen aan om technologie deel uit te laten maken van het lichaam. Door apps niet voor mobiele telefoons maar voor het menselijk lichaam te ontwikkelen breiden we onze kennis en mogelijkheden pas echt uit, aldus de cyborgartiest. 

Onderwerpen: ELEKTROTECHNIEK, INNOVATIE