Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | Het gras van SIS Pitches is altijd groener | Octrooibureau EP&C

Het_gras_van_SISGRASS_is_altijd_groener.jpg

De komende jaren zullen steeds meer wedstrijden op een hybride grasveld gespeeld worden, aangelegd met de kunstgrasprikker van SIS Pitches. Verschillende Champions League clubs zijn van plan, óf hebben hun hoofdveld al met kunstgras laten verbeteren.

De belangstelling voor de uitvinding van het Nederlandse bedrijf SIS Pitches is groot. Het unieke aan de kunstgrasprikker, zoals uitvinder Thomas Schuurman zijn vinding noemt, is dat hij er binnen acht dagen een kwalitatief hoogwaardig hybride grasveld mee kan aanleggen. De concurrentie doet daar nog altijd twee tot drie weken over. “De clubs zijn hun veld liever niet te lang kwijt. Bovendien is het resultaat met onze machine kwalitatief veel beter. De klant wil de hoogst haalbare kwaliteit en die bieden wij. Daar ben ik erg trots op”, vertelt Schuurman.

Beste van twee werelden

Kunstgrasvelden zijn omstreden in het topvoetbal. Ze geven niet hetzelfde gevoel als echt gras, de bal rolt anders en de kans op blessures is groter. “Echt gras daarentegen kun je niet te zwaar belasten. In veel stadions krijgt het gras gewoon te weinig licht om goed te kunnen groeien. De ideale tussenvorm bestaat uit hybride velden. Die bieden het beste van twee werelden. De bal rolt natuurlijk en het gras is altijd groen, zonder kale plekken.”

Fonduevorkjes

Hybride velden bestaan uit echt gras waarin slechts een paar procent kunstgras is verwerkt.SIS Pitches legt de kunststof grasvezels dus aan in natuurlijke grasmatten. De kunstgrasinjectiemachine heeft  een trommel die met een soort fonduevorkjes kunstvezels in de grond prikt. “Er gaat zo’n 60 tot 80.000 kilometer garen in een voetbalveld. Doordat de kunststofvezels korter zijn dan de echte grassprieten zie je geen verschil met een reguliere grasmat”, aldus Schuurman.

Drainage verbeterd

Bijkomend voordeel van het doorSIS Pitches ontwikkelde procedé, is dat het kunstgras de wortels van het echte gras versterkt en de drainage van het veld verbetert. Om aan de grote vraag te kunnen voldoen heeft SIS Pitches inmiddels een tweede machine gereed en staat de derde op de rol. Behalve voor voetbalvelden is de kunstgrasmethode ook inzetbaar voor aanleg van velden voor andere sporten als rugby en hockey.

De octrooiaanvraag voor de kunstgrasinjectiemachine is door EP&C gedaan. Een positieve beoordeling van het EPO is inmiddels binnen. Verder van gedachten wisselen over nieuwe procedés? Dat kan met octrooigemachtigde Walter Hart via e-mail.      

 

Onderwerpen: OCTROOI, Werktuigbouw, Klantcase