Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | Bril met oren | Octrooibureau EP&C

Bril_met_oren.jpg

De bril krijgt steeds meer specifieke slimme toepassingen. Zo is er een bril ontwikkeld waarmee artsen kankercellen zien oplichten tijdens een operatie. Andere brillen rekenen af met kleurenblindheid of jetlag.

Onderzoekers van de Washington University School of Medicine hebben een bril ontwikkeld waarmee chirurgen kankercellen blauw zien oplichten. Daartoe wordt weefsel met een contrastvloeistof ingespoten. De bril maakt het mogelijk om zelfs kankercellen met een diameter van één millimeter waar te nemen. Het meteen zichtbare onderscheid tussen gezond en aangetast weefsel maakt operaties veel nauwkeuriger. Naar verwachting beperkt de bril het aantal tweede operaties die vaak nodig zijn om achtergebleven kankercellen alsnog te verwijderen.

Bioritme

Wetenschappers van de Flinders University in Australië hebben een bril vervaardigd die het bioritme beïnvloedt. De bril, met de name Re-Timer, geeft groen licht af. Dit licht stimuleert het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het circadiaan ritme. Wie de bril na het opstaan een uurtje draagt, laat zijn biologische klok sneller lopen. De bril dragen voor het slapengaan vertraagt die klok. Daarmee helpt de bril tegen jetlag en om monter en uitgeslapen aan de dag te beginnen.

Doven

Verder wordt er gewerkt aan een bril voor doven. Deze maakt gesproken tekst direct zichtbaar als tekstregels onderin de bril. Experimenten wijzen uit dat doven en slechthorenden het als zeer prettig ervaren om mensen aan te kijken en meteen te kunnen lezen wat ze zeggen.

Kleurenblind

Een ander type bril rekent af met kleurenblindheid, een ongemak waar een op de tien mannen last van heeft. De bril wordt aanpasbaar aan de individuele mate van kleurenblindheid van de drager. Daarmee komen bijvoorbeeld beroepen die niet mogen worden uitgeoefend door mensen die kleurenblind zijn voor hen toch binnen handbereik. 

Onderwerpen: ELEKTROTECHNIEK, INNOVATIE