Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | Koken met eigen minigasfabriek | Octrooibureau EP&C

Koken_met_eigen_minigasfabriek.jpg

Een nieuw systeem zet tuinafval, voedselresten en honden- of kattenpoep om in biogas en vloeibare tuinmest. Daarmee behoort de composthoop of de gang naar de gemeentelijke composthoop tot het verleden.

Het Amerikaanse systeem mikt onder de naam HomeBiogas op de particuliere markt. De minigasfabriek wordt als bouwpakket geleverd en weegt nog geen 35 kilo. Het bestaat uit een anaerobe vergistingstank en een tank met een capaciteit van 400 liter voor de opslag van gas. Graafwerk is niet nodig voor de installatie, die volgens de fabrikant twee tot drie uur klustijd vergt.

Koel klimaat

Na installatie van HomeBiogas produceert het systeem na zo’n drie weken vergisten zijn eerste biogas. Dagelijks is dat vervolgens voldoende voor zo’n drie uur koken met een gasfornuis of gasbarbecue, belooft de producent. In koude gebieden werkt het systeem niet, de buitentemperatuur ligt voor goed functioneren idealiter boven de 17 graden Celsius. De producent werkt wel aan een oplossing voor toepassing van het systeem in landen met een koel klimaat.

Terugverdientijd

Het systeem kan dagelijks ongeveer zes liter tuinafval en voedselresten verwerken of minstens het dubbele aan mest van huisdieren. De vloeibare tuinmest die wordt geproduceerd is met een kraan af te tappen. Het aansluiten van de gastank op een fornuis of barbecue dient wel aan een vakman overgelaten te worden. HomeBiogas kost nog geen $ 1.000. De terugverdientijd ligt daarmee rond de twee jaar.

Onderwerpen: OCTROOI, CHEMIE, INNOVATIE