De robird, een drone in de vorm van een slechtvalk, gaat zelfstandig overlast gevende vogelzwermen verjagen bij vliegvelden, vuilstortplaatsen en havens. Dat voorspelt de ontwikkelaar van deze uitvinding, het Nederlandse bedrijf Clear Flight Solutions (CFS).
De robird verjaagt nu al op natuurlijke en succesvolle wijze vogels, maar moet nog handmatig worden bediend. Onderzoekers van de Universiteit Twente hebben nu samen met ruimtevaartorganisatie ESA een technologie ontwikkeld waardoor de robird autonoom vliegt en jaagt, zonder hulp van de mens. Metingen van het vleugelgedrag in de windtunnel van de universiteit vormen de basis van de nieuwe techniek. De dynamica en mechanica van een flapperende vleugel zijn nu een computermodel gevangen.
Investeringsfonds
Eerder dit jaar ontving ontwikkelbedrijf CFS 1,6 miljoen dollar van een Amerikaans investeringsfonds. De techno-vogel is gemaakt met een 3D-printer en bootst de vlucht van een slechtvalk perfect na. Zijn topsnelheid is 80 km per uur. Tests wijzen uit dat driekwart van de verjaagde vogels niet meer terugkeert in het betreffende gebied.
Lichtflitsen
Schade aan vliegtuigen door vogels wordt wereldwijd op vele miljarden euro’s geschat. Ook vormen ze een gevaar voor de vliegveiligheid. Vogels worden nu afgeschrikt bij vliegvelden met behulp van lichtflitsen, maar ook worden ze afgeschoten of vergast. CFS mikt dan ook wereldwijd op inzet van de robird bij lucht- en zeehavens en op andere locaties waar vogels overlast veroorzaken zoals vuilstortplaatsen en in de agrarische sector.