Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | Staartenlezer duidt gekwispel | Octrooibureau EP&C

Staartenlezer_duidt_gekwispel.jpg

Kijk die hond eens blij zijn, met zijn vrolijke gekwispel. Zo simpel zijn hondenemoties echter niet te duiden, hebben onderzoekers uitgevogeld. Binnenkort verklaart een gadget de zielenroerselen van onze kwispelstaartende viervoeter nader.

Onder de naam TailTalk brengt het bedrijf DogStar Life een gadget met een emotiesensor op de markt die het welbevinden van een hond meet aan de hand van zijn kwispelende staart. Die informatie is vervolgens af te lezen in een app. De TailTalk is te vergelijken met de Fitbit voor mensen, de armband die fitnessprestaties meet en in een app registreert.

Blije hond

Het idee voor de TailTalk ontstond nadat onderzoekers van de Italiaanse Aldo Moro Universiteit ontdekten dat er meer structuur zit in kwispelstaarten dan we denken. Als de staart overwegend links kwispelt, dan is de hond gestrest. Kwispelt de staart rechts van het midden, dan hebben we te maken met een blije hond. De gegevens geven ook over langere perioden, bijvoorbeeld dagen of weken, aan hoe het gemiddeld genomen staat met Fikkie’s welbevinden.

Harmonieuze co-existentie

De onderzoekers hebben ook bekeken of eventuele stress wordt veroorzaakt doordat de hond de gadget aan zijn staart moet verdragen. Het blijkt dat de gemiddelde hond al na een halve minuut het hele ding vergeten is. De uiteindelijke bedoeling van de TailTalk is natuurlijk om een harmonieuze co-existentie tussen hond en baas te bewerkstelligen. Het apparaatje gaat rond de honderd euro kosten. 

Onderwerpen: ELEKTROTECHNIEK, INNOVATIE