Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | Student gaat oceanen ontdoen van plastic soep | EP&C

Student_gaat_oceanen_ontdoen_van_plastic_soep.png

De Delftse student Boyan Slat heeft een systeem bedacht om de wereldzeeën te ontdoen van de gigantische hoeveelheid plastic afval die daarin drijft. Ruim honderd deskundigen hebben belangeloos meegewerkt aan het onderzoek van de student lucht- en ruimtevaarttechniek.

De uitvinding van Slat komt neer op twee gigantische armen van elk honderd kilometer lengte die in een V-vorm op zee drijven. Door de stroming verzamelt het plastic zich vanzelf in de wig. Via platforms en containers kan het afval vervolgens worden afgevoerd. Naar schatting drijft er meer dan zeven miljoen ton plastic in de oceanen.

Diverse prijzen

Het idee van Slat is inmiddels omarmd door tal van duurzaamheidsorganisaties en het heeft diverse prijzen in de wacht gesleept. Hij staat zelf inmiddels in de top 20 van veelbelovende jonge ondernemers. Begin juni presenteerde hij zijn onderzoeksresultaten in New York. Later mag hij het plan toelichten aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry.

Student_gaat_oceanen_ontdoen_van_plastic_soep2.jpg

The Ocean Cleanup

Het team van Slat, verenigd in The Ocean Cleanup, gaat nu fondsen werven om het plan ook daadwerkelijk uit te voeren. Daarvoor is minstens 300 miljoen euro nodig. Over vijf tot tien jaar moet de mobiele installatie operationeel zijn, te beginnen in de oceaan tussen Hawaii en Californië. Wel moet volgens Slat de vervuiling van de oceanen met plastic afval stoppen, anders blijft het dweilen met de kraan open.

Onderwerpen: OCTROOI, Werktuigbouw