Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | Toren zuivert vervuilde lucht | Octrooibureau EP&C

Toren_zuivert_vervuilde_lucht.jpg

Schone lucht is schaars, zeker in de stad. De zeven meter hoge Smog Free Tower in Rotterdam van kunstenaar Daan Roosegaarde zorgt te midden van vervuilde lucht voor een smogvrije zone.

De toren van Roosegaarde staat sinds september in Rotterdam. Deze ‘smog-stofzuiger’ reinigt 30.000 kubieke meter lucht per uur. De energie daarvoor wordt duurzaam opgewekt. Het energieverbruik is vergelijkbaar met dat van een waterkoker. Deze vinding van Roosegaarde leverde via crowdfunding tweemaal het streefbedrag op.

Stimulans

De Smog Free Tower creëert een bubble van schone lucht in de stad. Roosegaarde vindt dat deze zone moet worden gebruikt om verder na te denken over het smog-vrij maken van een hele stad. De ervaring met de Smog Free Tower zou een stimulans kunnen zijn voor burgers, bedrijven en de overheid om gezamenlijk steden te verlossen van smog, aldus de milieubewuste kunstenaar-ondernemer.

Hergebruik in sieraden

De smog die de toren uit de lucht filtert wordt hergebruikt. Roosegaarde verwerkt de fijnstof in de Smog Free ring en de Smog Free manchetknopen. Met de aankoop van zo’n sieraad 'doneert' de koper 1.000 kubieke meter schone lucht aan de stad. Toren en sieraden maken deel uit van het Smog Free Project, dat verder uitgerold wordt naar steden die kampen met zware luchtverontreiniging zoals Beijing en Mexico City.

Korenveldlandschap

Pionier Daan Roosegaarde combineert kunst, ontwerp en ondernemerschap met milieuvraagstukken. Bekend is zijn project Dune, een interactief korenveldlandschap van honderden led-lampen die reageren op aanraking en geluid. Ook ontwierp hij samen met aannemer Heijmans de interactieve Smart Highway die ’s nachts oplicht en het interactieve Van Gogh fietspad in Eindhoven.

Onderwerpen: OCTROOI, Werktuigbouw, INNOVATIE