Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | Wegdek van plastic afval in aantocht | Octrooibureau EP&C

Wegdek_van_plastic_afval_in_aantocht.jpg

Wegenbouwer KWS Infra werkt aan een proefproject om een weg van gerecycled plastic aan te leggen. Plastic biedt volgens het bedrijf veel voordelen ten opzichte van het traditionele asfalt als wegdek.

De PlasticRoad bestaat uit prefab wegdelen die worden vervaardigd uit gerecycled plastic en kunststof. De levensduur is drie keer zo lang, want het plastic is nagenoeg ongevoelig voor weersinvloeden, corrosie, temperatuurverschillen en chemische aantastingen. Daardoor vergt het wegdek nauwelijks onderhoud, terwijl de kwaliteit qua stroefheid veel hoger is.

Waterberging

De plastic wegdelen zijn licht van gewicht, zodat de daadwerkelijke wegaanleg veel sneller kan dan met de traditionele asfaltmethode. Een ander groot voordeel is dat de PlasticRoad hol is. Die constructie maakt het eenvoudig om in de weg leidingen, kabels, verkeerslussen, meetapparatuur en aansluitingen voor lichtmasten aan te leggen. Ook kan de holle ruimte in de weg dienst doen als waterberging.

Duurzame initiatieven

Het lichte gewicht maakt wegaanleg niet alleen sneller, de PlasticRoad is daardoor ook toepasbaar op minder draagkrachtige ondergrond, zoals zandgrond. Volgens KWS Infra sluit de duurzame PlasticRoad goed aan bij initiatieven zoals The Ocean Cleanup van Boyan Slat, de oud-student van de TU Delft die met zijn vinding van drijvende V-armen de oceanen wil ontdoen van drijvend plastic.

Kennisinstituten

KWS Infra zoekt partners zoals kennisinstituten om het proefproject uit te voeren. De gemeente Rotterdam heeft zich al gemeld met een locatie om de innovatie in de praktijk te testen. 

Onderwerpen: Werktuigbouw, INNOVATIE