Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | Agrarische spionage steeds groter risico | Octrooibureau EP&C

Agrarische_spionage_steeds_groter_risico.jpg

In de Verenigde Staten is onlangs een vrouw opgepakt op verdenking van het stelen van maistechnologie. Ze wordt verdacht van het smokkelen van bio-engineered maiszaad dat verpakt was in zakjes magnetronpopcorn.

Ze stuurde bagage met de zogenaamde magnetronpopcorn naar China. De zaden waren mogelijk bedoeld voor een lokaal zaadverdelingsbedrijf. Meerdere personen worden van betrokkenheid beticht.

Kostbaar onderzoek

In de huidige globale economie lopen veredelaars en kwekers steeds meer risico. Het gaat niet alleen om de diefstal van een paar zaadjes, maar om het risico het voordeel van jarenlang en kostbaar onderzoek te verliezen. Onderzoek aan agrarische producten vergt grote investeringen. Zo zijn er tomatenrassen waarvan een kilogram zaden meer kost dan een kilogram goud. Dit is zeer waardevol intellectuele eigendom en dat moet goed worden beschermd.

Kwekersrecht of octrooi

Niet alle kwekers zijn even goed op de hoogte van de risico’s die ze lopen. Het is een complex veld en er zijn meerdere mogelijkheden voor het verkrijgen van bescherming van planten en plantenrassen. Veredelaars en kwekers hebben in Europa de mogelijkheid plantmateriaal te beschermen via het kwekersrecht of via een octrooi. De beste strategie is voor elke situatie anders. Bovendien gebruiken veredelaars en kwekers steeds vaker merken in combinatie met octrooien of kwekersrechten. Wereldwijd is een duidelijke toename te zien in het aantal intellectuele eigendomsrechten die worden verleend voor planten.

Gezonder en duurzamer

Er worden steeds meer eisen gesteld aan zaden en planten. Ze moeten groeien onder allerlei moeilijke omstandigheden en bestand zijn tegen droge of juist nattige omstandigheden. Ook moeten ze bestand zijn tegen andere bedreigingen zoals zout en ziekteverwekkers. Bovendien verwachten we steeds gezondere en duurzamere planten. Dit betekent een enorme inzet van tijd, kennis en geld. Gelukkig erkennen de meeste kwekers en veredelaars de noodzaak om deze investeringen te beschermen tegen diefstal en namaak. Daarmee is diefstal niet te voorkomen, maar het kan wel bijdragen aan het aanpakken van dieven. 

Wil je doorpraten over dit onderwerp? Neem dan contact met mij op via e-mail.

Onderwerpen: LIFE SCIENCES, OCTROOI, COLUMN, INNOVATIE