Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

De veranderingen in het modelrecht op een rij

veranderingen in het modelrechtWe staan aan de vooravond van een aantal wijzigingen in het Europese modelrecht. Geen wereldschokkende veranderingen, maar wel hele handige en kostenbesparende veranderingen. Door meer harmonisatie heeft u straks als eigenaar van een model meer zekerheid dan wanneer u losse modellen in verschillende landen heeft. Ik leg u in dit blog uit hoe het werkt.

Harmonisatie is het doel

Het modelrecht beschermt de vormgeving van gebruiksvoorwerpen tegen namaken. Dit is momenteel al goed geregeld. De smalste geografische bescherming die u voor een model in Nederland kunt krijgen is de Benelux. Daarnaast is er nog het Europese model, waarbij de vormgeving in 27 EU-landen beschermd is. Het doel van de aanstaande wijzigingen is dat er meer harmonisatie komt tussen de verschillende types modellen. Nu zitten hier namelijk nog verschillen in. Door de wijzigingen zijn de voorwaarden en de bescherming van EU-modellen en Benelux-modellen hetzelfde, behalve dat ze een ander gebied beslaan.

De veranderingen op een rij

De nieuwe wet is nog in de maak, maar de volgende wijzigingen staan in elk geval vast:

  • Verruiming naar niet-fysieke gebruiksvoorwerpen. Het huidige Europese modelrecht beschermt alleen fysieke gebruiksvoorwaarden. Dit wordt in de nieuwe wet verruimd naar niet-fysieke gebruiksvoorwerpen. Bijvoorbeeld graphical user interfaces; de uitstraling van apps.
  • Combineren van voorwerpen binnen een model. Wilt u nu de look van een broodrooster beschermen met een model, dan kunt u niet ook de bijpassende keukenmachine in hetzelfde model beschermen. Dan moet u twee modellen aanvragen. Met de toekomstige wijzigingen kan dit wel. Alle combinaties zijn mogelijk binnen hetzelfde model. Dit is een flinke kostenbesparing.
  • Explicieter benoemen van AI en 3D-printing. Eigenlijk is dit geen wijziging, maar er wordt in de nieuwe wet duidelijker vermeld dat ook gebruiksvoorwerpen die door 3D en AI tot stand zijn gekomen in aanmerking komen voor een model.
  • Lagere fee’s voor Europees model. Hierdoor is het nog aantrekkelijker om te gaan voor een Europees model. Met één aanvraag is de vormgeving beschermd in 27 landen in plaats van drie bij een Benelux-model, terwijl de EU-aanvraag maar €100,- duurder is.

Discussie over reparatieonderdelen

Over één van de voorgestelde wijzigingen is nog discussie; reparatieonderdelen. Als bijvoorbeeld een autofabrikant nu de vormgeving van een auto heeft beschermd met een model, dan vallen daar ook de reparatieonderdelen onder die bijdragen aan de ‘look’ van de auto. De grille bijvoorbeeld. Dit betekent dat de fabrikant kan optreden tegen partijen die ook zo’n grille aanbieden. Met het oog op duurzaamheid ligt er nu het voorstel om dit te veranderen. Iedere wijziging die duurzaamheid vergroot juichen we bij EP&C natuurlijk toe, maar traditionele “autolanden” zijn er nog niet zo blij mee. Daarom staat dit punt nog ter discussie.

Vooral voordelen

Als octrooi- en modelgemachtigde zie ik vooral voordelen in de modernisering en harmonisering van het modelrecht. De meeste van mijn klanten kiezen al voor EU-modellen, maar door de veranderingen kan ik me voorstellen dat dit toeneemt. Het geeft meer zekerheid dan losse modellen in verschillende landen, omdat de modelhouder dan weet hoe er op nationaal gebied naar het model gekeken wordt en wat de vereisten zijn. Daarnaast bespaart het kosten doordat er verschillende gebruiksvoorwerpen in één model beschermd kunnen worden en dat doordat dit relatief goedkoop in meerdere landen tegelijk kan. Nu is het wachten op de definitieve invoering van de wijzigingen. Bij EP&C zijn we er klaar voor!

Wilt u meer weten over modelbescherming? Neem dan contact met me op. Ik denk graag met u mee.

EP&C Brochure - Modelbescherming - NL - Interactief 2022-07-05

 

Onderwerpen: MODELRECHT, INNOVATIE, INTELLECTUEEL EIGENDOM, WET- EN REGELGEVING