Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | EPO schort procedures octrooieren planten op | EP&C

octrooieren planten .jpgHet Europees Octrooibureau (EPO) schort procedures rond het octrooieren van planten en dieren op. Dit in afwachting van een advies van de EU-lidstaten over dergelijke octrooien.

Het EPO heeft in het verleden bepaald dat werkwijzen van een wezenlijk natuurlijke aard, zoals bijvoorbeeld het kruisen van plantenrassen, niet met een octrooi beschermd mogen worden.

Op basis van de zogenaamde Biotechnology Directive van de Europese Unie heeft het EPO recentelijk besloten dat de producten die uit die niet te octrooieren werkwijzen voortkomen, dus bijvoorbeeld nieuwe planten, wel een octrooi kunnen krijgen.

Niet de bedoeling

Op basis van de uitspraak, zijn de laatste tijd veel octrooiaanvragen voor planten ingediend en worden er rechtszaken over vermeende inbreuk op plantenoctrooien gevoerd.

Het EPO heeft nu besloten procedures rond het octrooieren van planten en dieren stil te leggen. Dit nadat de Europese Commissie in een opinie heeft aangegeven dat het nooit de bedoeling van de Biotechnology Directive is geweest dat de planten, die voortkomen uit niet te octrooieren werkwijzen, vervolgens wel met een octrooi beschermd kunnen worden.

Politiek gevoelig

Het EPO wil nu van de lidstaten van de EU horen wat zij van deze politiek gevoelige kwestie vinden. Tot het antwoord daarop komt, liggen vele procedures rond plantenoctrooien stil.

Dat betekent voor bedrijven die een octrooiaanvraag voor dit soort planten hebben ingediend, dat ze langer op het octrooi moeten wachten, of zelfs nooit octrooi zullen krijgen. Wat de uitkomst ook zal zijn, deze heeft verstrekkende gevolgen voor telers en veredelingsbedrijven.

Ik raad bedrijven in deze sector aan om zich goed op de hoogte te laten stellen van de ontwikkelingen. Ik ben u daarbij graag van dienst. Voor vragen kunt u contact met mij opnemen via email boyle@epc.nl of telefonisch 030-273 75 10.

Onderwerpen: LIFE SCIENCES, EPO, OCTROOI, WET- EN REGELGEVING