Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

GB van plan om unitair octrooi en UPC toch te ratificeren | EP&C

unitair-octrooi-engeland.jpgMet betrekking tot het unitair octrooi en het Unified Patent Court (UPC) doet zich een verrassende nieuwe ontwikkeling voor. De regering van Groot-Brittannië heeft ondanks de uitkomst van het Brexit-referendum gisteren besloten om het UPC-verdrag zonder verdere vertraging te gaan ratificeren.

Om het unitair octrooi en het UPC van start te laten gaan moeten dertien deelnemende landen, waaronder in ieder geval Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk, het verdrag ratificeren. Tot nu toe hebben elf landen, waaronder Frankrijk, dit gedaan. Indien Groot-Brittannië het verdrag ratificeert dan is alleen de goedkeuring van Duitsland nog vereist om het unitair octrooi en het UPC in werking te laten treden. De kans dat het unitair octrooi en UPC in 2017 van start zal gaan lijkt dus plotseling heel groot.

Dit is goed nieuws voor de vele innoverende bedrijven in Nederland. Met het unitair octrooi wordt octrooibescherming in een groot deel van Europa aanzienlijk goedkoper. Ook wordt het aanzienlijk makkelijker om een inbreukmaker met slechts één rechtszaak voor een groot deel van Europa aan te pakken.

Hoewel de voortekenen nu bijzonder gunstig zijn, blijft dit een politiek proces en kunnen verdere verrassende wendingen niet helemaal uitgesloten worden.

Voor vragen kunt u contact opnemen met een octrooigemachtigde van EP&C. Daarnaast kunt u voor meer informatie terecht bij ons dossier unitair octrooi of download onze gratis White Paper.

Onderwerpen: Unitair octrooi, INNOVATIE