Hoe je zelf zoekt naar waterstofinnovaties in octrooi­databases | EP&C

Door Walter Hart 18 November 2021

21-11-EPC-Waterstofmagazine-databasesearches_2-kolomDe ontwikkelingen op het gebied van waterstof volgen elkaar snel op. Misschien sta je zelf wel aan de wieg van een belangrijke uitvinding op het gebied van waterstof. Een uitvinding waar je uiteindelijk een octrooiaanvraag voor indient. Sla dan in de ontwikkelingsfase vooral de stap van het searchen in octrooidatabases niet over. Het geeft je inzicht in wat er al is en of jouw innovatie daar iets aan toevoegt.

Waterstof speelt een belangrijke rol in het behalen van de doelstellingen in het klimaatakkoord. In 2030 moeten er bijvoorbeeld 300.000 auto’s op waterstof rijden en al in 2025 moet er in Nederland 75.000 ton waterstof geproduceerd worden uit water. Dit betekent dat dit het moment is dat er volop geïnnoveerd wordt in de productie, opslag en distributie van waterstof. En waar geïnnoveerd wordt, wordt ook geoctrooieerd. Het is de moeite waard om te searchen naar welke innovaties er al beschermd zijn door patenten.

Waarom databases raadplegen?

Zoeken in databases geeft allereerst een beeld van de innovaties die er al zijn. Op die manier kun je een inschatting maken of jouw innovatie kans maakt op een patent. Heeft jouw innovatie bestaansrecht? En maak je met jouw uitvinding wellicht inbreuk op een ander octrooi, omdat wat je bedacht hebt al bestaat? Met de resultaten van jouw eigen search kun je straks de octrooigemachtigde die je bij octrooizaken kan helpen beter instrueren en van complete informatie voorzien.

Hoe zoek ik?

Zoeken in een database hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar het is wel fijn om te weten waar je op kunt letten. Gebruik daarvoor deze tips:

Tip 1: Formuleer een probleemstelling

Vraag jezelf eerst af waar je naar op zoek gaat en waarom? Een voorbeeld: je bent bezig met de ontwikkeling van nieuw katalysatormateriaal voor de elektrolyse van water om waterstof te produceren. Je zoekt informatie over wat de concurrentie doet en welke ontwikkelingen er in de markt zijn. Dit geeft je namelijk een beeld van jouw eigen positie en voorkomt dat je iets ontwikkelt wat al bestaat. Je zou kunnen zoeken op termen als waterstof, katalysator en elektrolyse.

Tip 2: Wissel af in breed en smal zoeken

Je kunt de zoektermen zo breed en zo smal maken als je wilt, afhankelijk van de probleemstelling. Speel hier wat mee om te zien welke resultaten je krijgt. Hou er bij het zoeken rekening mee dat je ook gebruik kunt maken van bijvoorbeeld AND, OR en NOT om de zoekresultaten specifieker te maken. Woorden die met bijvoorbeeld katalyse te maken hebben kun je afbreken, waardoor je zowel documenten vindt met het woord katalysator als katalyse.

Tip 3: Hou vol!

Het vergt wat doorzettingsvermogen en het is ook echt niet nodig om alle gevonden documenten volledig te lezen. Vaak is maar een beperkt aantal documenten echt interessant en meestal zie je vrij snel of een document relevant is of niet. Maar door je te verdiepen in wat er speelt op het vlak waarbinnen je ontwikkelt, leer je veel over de waterstofmarkt en over de kansen die je daarbinnen wel of niet hebt. Kom je op alle verschillende manieren van zoeken steeds weer dezelfde documenten tegen? Dan weet je dat je een goede search hebt gedaan.

Uit de praktijk

Binnen de waterstof deden wij een korte search op electrolysis and hydrogen and catalyst. Deze zoekopdracht geeft 420 resultaten. Door te werken met octrooiclassificaties kun je vervolgens de zoekopdracht verder beperken als dat nodig is. Er zijn vele classificaties. Er is bijvoorbeeld een aparte klasse voor elektrolytische productie van waterstof, C25B1/02. Zo kun je gerichter zoeken om tot een beter resultaat te komen.

Welke databases zijn er?

Er zijn verschillende gratis databases waar je terecht kunt voor jouw search. Voorbeelden hiervan zijn Espacenet, de octrooidatabase van het Europees Octrooibureau, en Google Patents. In dergelijke databases kun je werken met trefwoorden in de titel of samenvatting van het document. Het is ook mogelijk om binnen de volledige tekst van het octrooidocument te zoeken op trefwoorden. Je kunt ook zoeken op de naam van de aanvrager, uitvinder of het publicatienummer.

Zelf doen of laten doen?

Wij adviseren onze klanten altijd om eerst zelf te zoeken: je leert hierdoor over het vakgebied van jouw innovatie en de ontwikkelingen in de markt. Voor ons is het heel prettig om in gesprek te zijn met klanten die al weten wat er speelt. En toch gaan wij als octrooigemachtigde daarna ook nog zelf zoeken. Daar is een aantal redenen voor. Allereerst is dat ervaring. Wij weten goed waar we op moeten letten. Octrooien blijven juridische documenten en het vergt specifieke kennis om ze te doorgronden. Verder zijn er – met name binnen de waterstof – relatief veel Aziatische spelers. Nu spreekt de gemiddelde Nederlander niet heel best Chinees of Koreaans. Uitkomst is dan de vertaalknop. Maar de documenten die je leest blijven wel computervertalingen. Jouw octrooigemachtigde is gewend om deze vertalingen te lezen en weet precies waar de haken en ogen zitten.

Kortom: een eigen search is altijd leerzaam. Maar om het echt compleet te doen vergt dat ook ervaring. Ga dus vooral zelf op zoek naar innovaties in de waterstof, maar ga ook tijdig met een octrooigemachtigde om tafel.

New Call-to-action

Over de schrijver

Mijn vader was een succesvolle uitvinder, en technische creativiteit maakte van jongs af aan deel uit van mijn leven. Toch wist ik altijd dat dat voor mij niet genoeg was. Ik hou net zoveel van taal,...

Lees meer over Walter >