Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | Octrooi op planten blijft mogelijk | Octrooibureau EP&C

Octrooi_op_planten_blijft_mogelijk.jpg

Het blijft mogelijk om octrooi te krijgen op nieuwe planten. Het Europees Octrooibureau (EPO) heeft een oproep van onder andere maatschappelijke organisaties zoals Greenpeace en No Patents On Seeds om octrooien op planten te verbieden niet gehonoreerd.

Het is al lang gebruikelijk dat kwekers octrooi aanvragen en krijgen op nieuwe planten waarin via kruising en selectie een interessante eigenschap is ingebracht. Op die manier kunnen bijvoorbeeld planten worden gemaakt die resistent zijn tegen bepaalde plantenziekten of die voor menselijke consumptie minder schadelijke stoffen bevatten.

Principe

Nadat een paar jaar geleden op tomaten met een laag watergehalte en broccoli die meer aanmaakt van een antikankerstof octrooi was verleend, werd hiertegen bezwaar gemaakt bij het EPO. Maatschappelijke organisaties riepen het EPO op geen octrooi op planten te verlenen. Ze huldigen het principe dat voedsel niet octrooieerbaar mag zijn. De Grote Kamer van Beroep van het EPO ziet echter geen reden om octrooi op planten te verbieden.

Opluchting

Volgens Robbert-Jan de Lang, Nederlands en Europees octrooigemachtigde van EP&C, zorgt de EPO-uitspraak voor grote opluchting in de internationale plantenveredelingsindustrie. “Het veredelen van gewassen gebeurt doorgaans om planten gezonder of smaakvoller voor de consument te maken en om grotere opbrengsten te verkrijgen. Het inkruisen van dergelijke eigenschappen in een bepaalde plant is een zeer tijds- en arbeidsintensief proces. Het is voor de veredelingsbedrijven van cruciaal belang dat ze de grote investeringen die hiermee gemoeid zijn op termijn terug kunnen verdienen met behulp van octrooien”, aldus Robbert-Jan.

Onderwerpen: LIFE SCIENCES, EPO, OCTROOI