Cocktails drinken op het strand, een stadje bezoeken, lunchen op een zonovergoten terras. Klinkt als de ideale vakantie. Voor een tuinder is zo’n vakantie – zelfs zonder Coronamaatregelen - lang niet altijd vanzelfsprekend. Want wie zorgt er dan voor de gewassen? Watergift, oogstprognose en ziektebestrijding zijn bij uitstek zaken die al snel volledig afhankelijk zijn van slechts een paar mensen in het bedrijf. Gedurende vele jaren opgebouwde en veelal van ouder op kind overgedragen expertise. Wie anders heeft dat kleine vlekje in de gaten dat het begin kan zijn van een verwoestende ziekte? Met de komst van big data en daarop gebaseerde slimme uitvindingen komen er steeds meer alternatieven.
Oogstprognose-big-data verzamelen met de PLANTALYZER
Al generaties lang verzamelen tomatentelers zelf hun oogstdata. Dit betekende ook dat ze niet of nauwelijks op vakantie konden. Door schaalvergroting is daar bijgekomen dat het vaak niet meer mogelijk is om regelmatig rondes langs alle tomatenplanten in de kassen te maken. Een uitvinding die hier een oplossing voor biedt is de Plantalyzer van HortiKey, een robot-buisrailwagen met camerazuil. De basis hiervan is de robot-buisrailwagen die is uitgerust met zodanige geoctrooieerde snufjes dat deze volledig autonoom zijn weg kan vinden in de kas. Zo kan hij ’s nachts, als er geen mensen in de kas zijn, automatisch van betonpad een buisrail op rijden, en switchen tussen gangpaden.
Voor allerlei uitdagingen hierbij moest een uitvinding worden gedaan. Wat dacht u van het feit dat buisrails met hun bochtuiteinden vaak los op een betonpad rusten, daardoor soms enigszins zijdelings verschoven kunnen zijn en dus steeds kunnen variëren in exacte locatie. Dan wil je natuurlijk niet dat je dure robot-buisrailwagen van het betonpad naar beneden kan storten. En wat dacht u van het feit dat sommige betonpaden zo smal zijn dat de buisrailwagen daar beter niet kan keren, maar zich daar zijdelings dient te verplaatsen.
Alleen door de combinatie van al deze uitvindingen kan de Plantalyzer zonder ingrijpen van de mens daadwerkelijk ‘s nachts over de buisrails in de gangpaden tussen de planten door rijden, terwijl hij tegelijkertijd alle tomaten in kaart brengt, om deze vervolgens met behulp van AI om te zetten in nauwkeurige oogstprognoses, als basis voor afspraken met leveranciers en het maken van oogstschema’s voor personeel.
Ziektedruk-big-data verzamelen met de ALUMASTER
Bij een andere innovatieve techniek dient er vooral van bovenaf big data verzameld te worden. Bijvoorbeeld in de chrystantenteelt. Het in de kas laten vliegen van drones stuit nog op veel bezwaren. Het idee ontstond toen om geavanceerde camera’s te gaan plaatsen op de geoctrooieerde spuit/strooirobot Alumaster 2.0 van Royal Brinkman, Pullens en ADI. De Alumaster wordt daarmee nog universeler ingezet als werktuigendrager, en kan nu ook worden gebruikt voor het scannen en scouten van gewas. In alle uithoeken van de kas kan zo big data verzameld worden, dus ook daar waar de tuinder lastig bij komt.
Deze big data maakt het mogelijk om gewasafwijkingen in een vroeg stadium op te merken, zelfs vanaf uw vakantieadres. Zo kunt u snel in laten grijpen en voorkomen dat de hele kas besmet raakt.
Klimaatbeheersings-big-data verzamelen met de STOMATA CAMERA
Nog maar een of twee generaties geleden waren de tuinders zelf de sensor voor de optimale groeiomstandigheden van hun gewas. Ze letten op licht, temperatuur, water. De tuinder moest zo’n beetje altijd op het bedrijf zijn om optimale groei te bereiken. Ook hiervoor is inmiddels een alternatief. De menselijke sensor wordt daarbij vervangen door de Stomata Camera van Sigrow.
Dit is een geoctrooieerde warmtebeeldcamera die van bovenaf de precieze bladtemperatuur en omringende luchttemperatuur rondom planten als big data verzamelt. Planten hebben hun huidmondjes alleen open als er licht is. Op het moment dat het donker wordt, zullen de huidmondjes sluiten, neemt de hoeveelheid water die de plant verdampt af. Dit heeft onmiddellijk effect op de plantgroei en de temperatuur rondom de huidmondjes. Is in de kas wel voldoende licht aanwezig, maar zijn de warmtebeelden zodanig dat de huidmondjes blijkbaar gesloten zijn danwel dat er onvoldoende verdamping/ademen plaatsvindt, dan kan het klimaat in de kas daarop worden aangepast.
Het bepalen van plantgroei kan zo worden gebruikt om het kasklimaat te optimaliseren zodat de planten op hun beurt weer beter kunnen groeien. En dan te bedenken dat dit allemaal automatisch aangestuurd kan worden vanaf uw luie stoel aan de rand van het zwembad.
Weer op vakantie
Verzamelen van big data neemt een grote vlucht in de tuinbouw. De bedrijven in de voorbeelden investeerden al succesvol in de ontwikkeling en octrooiering van hun uitvindingen. En voor tuinders zitten er grote voordelen aan om mee te gaan in deze ontwikkeling: tijdig ingrijpen, efficiëntere processen, afstemming van vraag en aanbod, optimale groeiomstandigheden. En niet te vergeten: met een gerust hart op vakantie.
Rudi Riemens schrijft maandelijks een BL&G voor Goedemorgen Groente.