Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | TU Eindhoven bouwt unieke windtunnel | Octrooibureau EP&C

TU_Eindhoven_bouwt_unieke_windtunnel.jpg

Als eerste universiteit in Nederland bouwt de TU Eindhoven een zogenoemde atmosferische grenslaagtunnel. Zo’n windtunnels kan windstromen vlak boven het aardoppervlak nabootsen, iets wat reguliere windtunnels niet kunnen.

De meeste windtunnels stellen objecten bloot aan uniforme luchtstromen, vergelijkbaar met de situatie hoog in de lucht. De nieuwe windtunnel van de TU/e simuleert juist de situatie vlak boven het aardoppervlak. Daar varieert de windstroom constant van richting en sterkte. Onderzoekers kunnen dan hinder en belasting van wind rond gebouwen, maar ook rond schepen of sporters nauwkeurig nabootsen.

Energiebesparing

De tunnel krijgt een lengte van vijftig meter en is in het najaar van 2015 gereed. Daarin zijn dan bijvoorbeeld de windeffecten te berekenen voor bestaande of nieuwe gebouwen in een stad of hoe luchtvervuiling zich verspreidt over een groot gebied. Ook de scheepsbouw kan van de tunnel profiteren nu er meer aandacht komt voor windbelasting op een schip in het kader van energiebesparing. Verder kunnen sporters de windtunnel benutten. Die is groot genoeg om bijvoorbeeld voor een wielerploeg verschillende opstellingen tijdens een rit te vergelijken.

Onderwerpen: Werktuigbouw, ALGEMEEN