Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | Wereldoctrooi wellicht stapje dichterbij | Octrooibureau EP&C

Wereldoctrooi_wellicht_stapje_dichterbij.jpg

Een wereldoctrooi, waarbij je met één octrooiaanvraag wereldwijd je uitvinding beschermt, bestaat niet. Wel zijn er initiatieven die de PCT-procedure, waarmee je een octrooiaanvraag in één keer voor 193 landen in kunt dienen, een stuk eenvoudiger en voordeliger zouden kunnen maken.

Wie zijn intellectueel eigendom internationaal zo breed mogelijk en in zoveel landen als mogelijk wil beschermen, kan dat doen via de procedure van het Patent Cooperation Treaty (PCT). Hierbij dien je een aanvraag in voor 193 landen. Dit heeft als groot voordeel dat je dertig maanden de tijd hebt om te bepalen in welke landen of regio’s je nu echt een octrooi wilt aanvragen. Want een octrooi voor alle landen is vaak onbetaalbaar en meestal niet nuttig.

Duidelijker en eenduidiger

Binnen de PCT-organisatie, onderdeel van de World Intellectual Property Organization (WIPO), zijn plannen om nu de procedure voor het doorzetten van zo’n aanvraag in de verschillende landen sterk te vereenvoudigen. Volgens Mark Jolink, Nederlands en Europees octrooigemachtigde van octrooibureau EP&C, is de voorgestelde vereenvoudiging een belangrijke eerste stap naar een toekomst waarbij mogelijk de PCT als procedure de standaard gaat vormen. “Het zou uiteindelijk kunnen uitdraaien op een wereldwijd octrooisysteem, maar dat zit er voorlopig echt nog niet in. Daarvoor zijn de regels, eisen en belangen per land en regio nog te verschillend. Het nieuwe centrale systeem kan de procedure wel duidelijker en eenduidiger maken”, aldus Jolink.

Goedkoper en snelheidswinst

De besparingen die dat gaat bieden, kunnen volgens de EP&C-octrooigemachtigde groot zijn. “Het idee is dat je zelf op de PCT-website voortaan alle handelingen kan uitvoeren via het aankruisen van opties en het bijvoegen van de nodige documenten. Dat verkleint de kans op fouten, is veel goedkoper voor de aanvrager en levert snelheidswinst op. De verwachting is dat verschillende landen hun procedures meer met elkaar in lijn brengen. Deze standaardisering zal het PCT-systeem een stuk attractiever maken voor wie internationaal bescherming zoekt voor zijn vinding.”

Onderwerpen: LIFE SCIENCES, OCTROOI, COLUMN