Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | De week uit het leven van een formalities officer | EP&C

De week uit het leven van een Patent AssistantEerder gaven we al een inkijkje in de werkweek van een octrooigemachtigde en een gemachtigde in opleiding. Maar er zijn nog meer medewerkers die zorgen voor de diensten die we bij EP&C leveren.

Zoals Houda el Qaiti-Sajia. Zij werkt al meer dan 10 jaar bij EP&C als Certified Formalities Officer. Ze had bij haar sollicitatie geen idee wat ze van die functie moest verwachten en had, heel eerlijk gezegd, niet verwacht dat het zó leuk zou zijn. “Ik voelde me gelijk heel erg thuis. Anders was ik hier ook nooit zo lang gebleven.”

Met haar team bewaakt ze de administratieve stappen die komen kijken bij het aanvragen van een octrooi. Ontzettend belangrijk werk, want één verkeerd getalletje en een octrooi kan vervallen. Een verantwoordelijke baan dus, waarin ze elke dag nog nieuwe dingen tegenkomt. “Die afwisseling maakt het werk heel leuk. De interactie met klanten in binnen- en buitenland, maar zeker ook het gevoel dat je belangrijk werk doet.”

Hoe ziet de werkweek van Houda er dan uit?

Maandag

Ik breng mijn jongste zoon naar school en stop bij een bekende koffie-keten in de stad. Zo begin ik altijd mijn week: met een heerlijke kop koffie nog voordat ik op mijn werk ben. Goed opgeladen fiets ik door naar kantoor: helemaal scherp voor een nieuwe week!

We zijn normaal met zes Formalities Officers in Team Newton – het team dat gaat over werktuigbouw – maar op maandag zijn we z’n vieren. Natuurlijk willen we eerst horen hoe het weekend was, maar daarna gaan we aan de slag.

Één van onze klanten laat weten dat ze hun Europees octrooi in vier landen willen registreren. Ik neem daarom contact op met onze collega-kantoren in Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje.  Zij zorgen ervoor dat het octrooi in het betreffende land wordt geregistreerd.

Ons team werkt nauw samen. Soms denken mensen dat we alleen maar zitten te kletsen. Dat doen we soms ook wel, maar door veel te overleggen weten we precies wat er speelt. Dat is handig als een gemachtigde iets komt vragen.

Dinsdag

Elke dinsdag hebben we een werkoverleg met het hele team. Dat zijn de formalities officers en de octrooigemachtigden. We gaan alle lopende zaken langs: wat zijn de deadlines, wie heeft er afspraken, wanneer worden welke stukken aangeleverd? We zorgen dat iedereen goed op de hoogte is. Zo weet het hele team van elkaar waar ze mee bezig zijn. 

We sluiten het overleg af met een gratis gezamenlijke lunch in de kantine. Ik ga in mijn pauze graag even naar buiten, maar vandaag is het wel zo gezellig en lekker om met zijn allen te eten.

Het is niet alleen overleggen en werken deze dinsdag. Ik heb een les in het kader van mijn cursus EHBO/BHV. Ook plaatsen we vanuit ons team Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen een oproep op Intranet. We vragen al onze collega’s om kleding in te zamelen voor het asielzoekerscentrum in de buurt. Eerder deelden we daar kerstbroden uit, binnenkort gaan we met bloemetjes op bezoek bij ouderen. Het geeft echt energie om met dit soort projecten bezig te zijn. Iedereen is heel betrokken.

Woensdag

Elke woensdag werk ik een halve dag en dat doe ik vanuit huis. Vroeger ging ik hiervoor gewoon naar kantoor, maar dat was een hoop fietsen voor een paar uur werk. Helemaal niet nodig, want iedereen kan gewoon een dagje thuis werken. 

Nu kan ik in rust een aantal klussen doen waar ik op kantoor niet aan toe kom. En in de middag heb ik tijd voor mijn zoontje. Vandaag ga ik met zalmwraps naar zijn school. Er is een inzamelingsactie voor Unicef en we hopen ruim 300 euro op te halen!

Donderdag

Vandaag is het mijn beurt voor de postchecks. Met ons team verwerken we elke dag in duo’s alle post en e-mails die binnenkomen. Één persoon zet de gegevens in het systeem, een ander loopt alles nog een keer na. Dit werk luistert heel nauw, want alle data moeten kloppen. Je hebt niet het idee dat je zomaar wat doet. De verlening van een octrooi kan niet doorgaan als wij iets verkeerd doen.

Best intensief dus, daarom neem ik ’s middags lekker een massage. Eens in de twee weken kan ik me aanmelden voor een stoelmassage van 20 minuten. Superlekker en ook nog eens goed voor je lijf. Mijn zusjes zijn elke keer weer jaloers!

Vrijdag

Vrijdag is mijn vrije dag. Ik heb drie kinderen, dus ik probeer dan altijd iets leuks met ze te doen. De oudste twee zitten op de middelbare school. Die zijn al erg zelfstandig; ze zitten niet altijd op hun moeder te wachten. Toch gaan we vandaag even gezellig de stad in.

Mijn werkweek sluit ik swingend af met een lesje Zumba. Zo blijf ik niet in de administratie hangen en ben ik klaar voor mijn weekend!


Ben jij ook op zoek naar een leuke baan? Klik hier voor actuele vacatures en meer inspirerende verhalen.

Onderwerpen: OCTROOI, ALGEMEEN