Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

“Innovatie beter aan begin dan aan eind stimuleren”

Innovatie_beter_aan_begin_dan_aan_eind_stimuleren.jpg

De grootste en machtigste economieën ter wereld, verenigd in de G20, vinden dat veel landen, waaronder Nederland, wel erg gunstige fiscale regelingen hebben voor innovatieve bedrijven. In Nederland is de Innovatiebox een van de grootste subsidieregelingen voor het bedrijfsleven.

In antwoord op Kamervragen over de geluiden uit de G20-top in Brisbane heeft staatssecretaris Wiebes al aangegeven niet te piekeren over het afschaffen van de Innovatiebox. Toch heeft de G20 wel een punt, vindt Nederlands en Europees octrooigemachtigde Martijn Vermeulen van octrooibureau EP&C.

Veel risico en kosten

“Over het algemeen is het zo dat het traject tussen het doen van een uitvinding tot aan het moment dat de vinding op de markt is gebracht veel risico en kosten met zich meebrengt. Het zou goed zijn om juist dit traject te stimuleren, het begin van het innovatietraject. De Innovatiebox is een aantrekkelijke fiscale regeling die gaat over de winst die je hebt gemaakt met je innovatieve product. Maar je maakt pas winst als je je vinding goed kunt verkopen”, aldus Vermeulen.

Kleine ondernemers

Hij ziet in de praktijk dat bijvoorbeeld in de medische sector artsen tonnen investeren om uitvindingen op het gebied van medische technologie op de markt te brengen. “Je zou als overheid juist aan het begin, dus bij dat eerste deel van het traject, met name de kleine ondernemers kunnen stimuleren. Daar is nu weinig financiële ondersteuning, op enkele subsidieregelingen na”, stelt Vermeulen.

Octrooilicenties

Het nieuws over de visie van de G20 kwam ongeveer tegelijk naar buiten met het bericht dat het Octrooicentrum Nederland een Database Octrooilicenties opent om innovatie te stimuleren. “Zo’n database bevordert in ieder geval dat uitvinders en investeerders elkaar al in het begin van het ontwikkelingstraject kunnen vinden”, zegt Vermeulen.    

Onderwerpen: OCTROOI, ALGEMEEN, INNOVATIE