Italië sluit alsnog aan bij het unitair octrooi dat naar verwachting in 2017 in werking treedt. Het besluit van Italië is positief ontvangen in de octrooiwereld.
Het unitair octrooi wordt een derde optie voor uitvinders om hun intellectueel eigendom te beschermen, naast de huidige nationale octrooien en het bestaande Europese “bundel” octrooi. Dit nieuwe octrooi beschermt een uitvinding in één keer in de meeste EU-landen. Spanje en Italië besloten eerder nog om niet mee te doen. Beide landen vinden dat hun landstaal ook een officiële taal van het unitair octrooi moet zijn. De drie officiële talen van dit octrooi zijn Engels, Frans en Duits.
Meer bank for the buck
Naar verwachting gaan bij aanvang van het nieuwe systeem nu circa 16 landen meedoen aan het unitair octrooi en het UPC. “Dit is heel goed nieuws voor het unitaire octrooi en voor innoverende partijen die een goede bescherming willen tegen beperkte kosten”, zeggen Nederlands en Europees octrooigemachtigde Walter Hart van EP&C. “In juni zijn de jaartaksen vastgesteld voor het unitair octrooi. Dit besluit van Italië geeft dus meer bang for the buck als een octrooihouder kiest voor het unitair octrooi. Je krijgt er voor hetzelfde geld er een extra, groot land bij”.
Voordelen
Volgens Hart kiest Italië alsnog voor aanhaken bij het unitair octrooi omdat het land veel innovatieve bedrijven heeft die gebaat zijn bij aansluiting bij het nieuwe systeem, ook voor bescherming in eigen land. “De voordelen van het unitair octrooi zijn voor het Italiaanse bedrijfsleven te groot om niet mee te doen.”
Oostbloklanden
Walter verwacht niet dat na Italië nu ook Spanje alsnog over de brug zal komen. “Spanje zal niet overstag gaan. Dat land heeft minder innovatieve bedrijven en heeft vergeefs bezwaar gemaakt tegen de vorming van het unitair octrooi. De kans is wel aanwezig dat Polen, dat nog twijfelt over deelname, alsnog aansluit. Als dat gebeurt zullen waarschijnlijk meer Oostbloklanden volgen”.
Naar verwachting doen bij inwerkingtreding van het nieuwe systeem in 2017 direct de volgende landen mee: Duitsland, Frankrijk, Italië, Groot-Brittannië, Nederland, België, Luxemburg, Zweden, Denemarken, Oostenrijk, Finland, Letland, Litouwen, Estland, Portugal en Malta.
EP&C heeft een handig document opgesteld dat helpt bij het anticiperen op de komst van dit alternatieve octrooi. De White Paper is digitaal beschikbaar in het Nederland en in het Engels.