Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

OUDE OCTROOIEN UIT DE TUINBOUW: GEPERFOREERDE SLANG-IRRIGATIE | EP&C

Geperforeerde slang-irrigatieZonder water geen land- en tuinbouw. Maar hoe zorg je ervoor dat het water zo zuinig en gericht mogelijk bij de planten komt? Al op 9 februari 1888 (!) vond de Amerikaan John Walter, uit de “Sunshine State” Florida, met meer dan 300 dagen zon, hiervoor een sproeisysteem uit, dat de voorloper van druppelirrigatie kan worden genoemd. Zie US patent US 395,726.

Werking

Hij bedacht een systeem waarmee je water vanuit een opslagtank 1 door een aantal slangen 5 kunt persen die via steunpoten 9 vlak naast en boven de gewassen kunnen worden gehangen. Via kleine uitstroomopeningen 14 in die slangen 5 kunnen dan vervolgens lange rijen gewassen zeer gericht van bovenaf van water worden voorzien.

Afbeelding 1

Installatietruc

Maar hoe zorg je ervoor dat het water dan ook exact bij al die planten terecht komt? Hiervoor had hij een slimme installatietruc bedacht. Je plaatst de slangen nog voordat je de gewassen in de grond zet. Door vervolgens het systeem kort aan te zetten, zie je aan de ontstane waterplekken precies waar de gewassen vervolgens moeten komen te staan. Perfecte uitlijning!

Inventiviteit

Irrigatie gaat terug naar de oude Egyptenaren bij de rivier de Nijl en de oude Romeinen met hun aquaducten. Overal waar niet genoeg water was verzon men een list. Het systeem van John Walter is daarbij weer een krachtige sprong vooruit. Het zou ook nu nog steeds prima werken, is gemakkelijk in gebruik en zorgt er bovendien voor dat er stukken minder water nodig is dan met oppervlakte-bevloeiing, beregening of ondergrondse irrigatiebuizen.

Water het nieuwe goud

Ik vind het een prachtige uitvinding, een terecht exclusief octrooirecht, en een mooi eerbetoon aan de uitvinder. Mede dankzij dit soort uitvindingen kunnen we steeds spaarzamer met water omgaan in de tuinbouw. Zo heb ik bijvoorbeeld begrepen dat er voor de productie van een kilo tomaten in het veld circa 60 liter water nodig is. In een kas is dit al snel terug te brengen naar een derde. En door allerlei veelal Nederlandse innovatieve kastechnologieën gaat dit waterverbruik nog steeds gestaag naar beneden. Essentieel voor de land- en tuinbouw en zeker in landen waar water echt schaars is.

Albeelding 4

Onderwerpen: OCTROOI, TUINBOUW, INNOVATIE, INTELLECTUEEL EIGENDOM