De aan de Amerikaanse Stanford University ontwikkelde duikrobot OceanOne heeft nabij Toulon eigenhandig een antieke vaas opgevist uit het wrak van La Lune. Dat was ooit het vlaggenschip van de Franse zonnekoning Lodewijk XIV.
De duikrobot gaat vrijwel autonoom te werk. Dit dankzij algoritmen die informatie ontvangen via sensoren en camera’s. De naar het menselijk lichaam gemodelleerde robot, met hoofd, armen en benen, is voorzien van boegschroeven die worden aangestuurd door de algoritmen. Zo ontwijkt de OceanOne hindernissen op zijn koers.
Krachtsensoren
De aansturing van de robot verloopt via een volgboot. De bestuurder kan veel overlaten aan de OceanOne. Wel ontvangt die, naast camerabeelden, haptische informatie. Krachtsensoren in de polsen van de robot laten de bestuurder via controllers letterlijk voelen wat de duikrobot met de handen voelt. Dat maakt het mogelijk om delicate voorwerpen op te pakken en veilig te stellen.
Amateurarcheologen
Het schip La Lune verging in 1664 voor de Franse zuidkust. Het was volgeladen met kostbare voorwerpen en had zo’n duizend militairen aan boord. Die waren op de terugreis van een verloren slag in Noord-Afrika tegen het Ottomaanse leger. Het schip mocht de haven van Toulon niet in, uit vrees voor pestbesmetting. La Lune eindigde op bijna honderd meter diepte. Dat is diep genoeg om niet door amateurarcheologen te worden geplunderd.
Kwetsbare koraalriffen
De OceanOne kan tot duizend meter diepte duiken. De duikrobot is ontwikkeld als alternatief voor de gangbare duikrobots die worden ingezet in diep gelegen olievelden. Deze zijn groot en lomp, nauwelijks wendbaar in kleine ruimtes en niet intuïtief te besturen. De OceanOne is dat wel en is daarmee zeer geschikt voor onderzoek van scheepswrakken en kwetsbare koraalriffen.